Camera Reprezentantilor a statului american Connecticut (nord-estul Statelor Unite) a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea, la o saptamana dupa ce aceasta decizie a fost luata si de Senatul din Connecticut, care va deveni astfel cel de-al 17-lea stat american care renunta la pedeapsa capitala, informeaza AFP.

Votul (incheiat cu 86 la 62) a avut loc in noaptea de miercuri spre joi, dupa mai mult de noua ore de dezbateri.

Deja adoptat de catre Senatul statului in 5 aprilie, proiectul de lege trebuie acum promulgat de catre guvernatorul din Connecticut, democratul Dannell Malloy, care a anuntat ca va face acest lucru.

"Sunt bucuros ca proiectul de lege a fost adoptat si de Camera Reprezentantilor si il voi semna imediat ce acesta va ajunge pe biroul meu", a declarat guvernatorul.

"Dupa ce voi semna aceasta lege, statul Connecticut se va alatura celorlalte 16 state si aproape tuturor tarilor industrializate in ceea ce consider a fi o politica mai buna", a adaugat el.

Guvernatorul a amintit ca o singura persoana a fost executata in ultimii 52 de ani in Connecticut, fiind vorba de un condamnat care a cerut sa fie executat.

Pedeapsa cu moartea va fi inlocuita cu inchisoarea pe viata fara posibilitate de eliberare.

De noile prevederi vor beneficia insa doar persoanele condamnate dupa adoptarea legii, astfel ca cei 11 detinuti aflati in prezent pe "culoarul mortii" in acest stat nu vor fi scutiti de aplicarea pedepsei capitale.

Alte patru state americane - Illinois, New Jersey, New Mexico si New York - au abolit pedeapsa cu moartea in ultimii cinci ani, iar cetatenii statului California vor hotari prin vot, in luna noiembrie a acestui an, daca vor renunta sau nu la aceasta practica.