Serviciul de protocol al Kremlinului se pregateste pentru ceremonia in care Vladimir Putin va deveni pentru a treia oara presedintele Federatiei Ruse. Kommersant a aflat ca la inaugurarea din 7 mai vor veni vechii prieteni ai lui Putin – fostul premierul italian Silvio Berlusconi, fostul cancelar german Gerhard Schroder, precum si presedintii din Ucraina, Belarus si Kazahstan.

Berlusconi si Schroder sunt prieteni vechi cu Putin. Candva, liderii Italiei si Germaniei au sustinut in repetate randuri Rusia pe arena mondiala. Traditiile prieteniei ruso-germane s-au manifestat inclusiv in epoca lui Eltin. Primul presedinte al Rusia nu a facut niciodata un secret in relatiile sale speciale cu Helmut Kohl. Responsabili ai MAE rus isi amintesc cum, in 1998, cu prilejul unei vizite la Bonn a presedintelui Eltin (era in plina campanie electorala in Germania – cancelarul Kohl l-a rugat pe oaspetele sau sa acorde macar un dram de atentie principalului sau adversar politic, Gerhard Schroder. "Intalnirea dintre Eltin si Schroder a avut loc dar, cum se spune, nu s-au servit pateuri cu icre". Schroder s-a simtit jignit. Castigand alegerile, noul cancelar si-a exprimat pozitia fata de Rusia printr-o singura fraza: „Nici o prietenie in sauna”, adica fara relatii personale.

Atitudinea lui Schroder s-a schimbat in 2000, dupa ce, abia instalat la Kremlin, Vladimir Putin a efectuat o vizita la Berlin. "De la acea intalnire a inceput prietenia lor. Putin l-a cucerit pe Schroder cu cunostintele sale de limba germana. Apoi, cei doi au depus impreuna o coroana de flori la cimitirul memorial Piskarevo, din Sankt-Petersburg. A fost un gest simbolic in procesul de impacare istorica dintre nemti si rusi”, spune un inalt angajat al MAE rus.

La investirea lui Putin sunt asteptati presedintii Kazahstanului, Ucrainei si Belarus. Lukasenko si, mai ales Nursultan Nazarbaev, sunt, poate cei mai apropiati parteneri ai Rusiei din CSI. Cu Ianukovici relatiile au alta natura. Totusi, Kremlinul spera sa-l coopeteze pe liderul ucrainean in proiectele sale de integrare. Deocamdata insa, Kiev nu se lasa convins.