Moscova va face tot posibilul pentru a obtine repatrierea lui Viktor Bout si Konstantin Iaroshenko, inchisi in Statele Unite, a declarat miercuri, la Washington, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de agentia RIA Novosti.

"Soarta cetatenilor nostri ne preocupa, indiferent de acuzatiile care li se aduc. Ne dorim ca ei sa fie in Rusia", a spus acesta, adaugand ca a evocat cazurile lui Viktor Bout si Konstantin Iaroshenko in cadrul discutiilor pe care le-a purtat cu secretarul american de Stat Hillary Clinton.

"Suntem parte in conventiile internationale care ne permit o interactiune in acest domeniu al asistentei judiciare", a mentionat seful diplomatiei ruse.

Omul de afaceri rus Viktor Bout a fost arestat in Thailanda in urma unei operatiuni efectuate de agenti americani ai serviciilor secrete. Ulterior, Washingtonul a obtinut extradarea sa in America.

Justitia americana l-a condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru tentativa de livrare de arme rebelilor din Fortele armate revolutionare din Columbia (FARC), organizatie considerata drept terorista in Statele Unite.

Pilotul rus Konstantin Iaroshenko, acuzat de trafic de stupefiante in Statele Unite, a cunoscut un destin similar: arestat in Liberia in 28 mai 2010 si extradat in Statele Unite, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.