Grecia va sustine alegeri parlamentare anticipate pe 6 mai, a anuntat miercuri premierul elen Lucas Papademos, noteaza CNN. Anuntul premierului grec a venit dupa o intalnire cu presedintele Karolos Papoulias caruia i-a cerut sa dizolve actualul parlament. Premierul elen a subliniat ca dizolvarea parlamentului nu inseamna si demiterea cabinetului si ca odata ce noul guvern va fi stabilit dupa alegeri, va avea decizii grele de luat, facand apel la toate fortele politice sa lucreze impreuna. Luna iunie va fi una cu adevarat importanta pentru Grecia care va trebui sa treaca prin parlament o serie de masuri pentru perioada 2013-2014 princ are sa se asigure o reducere de cheltuieli publice de cel putin 11 miliaone de euro.

Lucas PapademosFoto: BCE

Papademos a declarat ca ultimele cinci luni au demonstrat ca Grecia poate sa ia masurile dificile, dar necesare pentru a face fata problemelor sale economice.

"Grecia se afla la mijlocul unui drum greu. Alegerile pe care le vom face nu vor stabili doar cine va guverna tara, ci va determina cursul Greciei penru deceniile ce vor urma", a declarat Papademos, conform Reuters.

Papademos, fost vicepresedsinte al BCE ce a condus guvernul elen din noiembrie anul trecut, dupa ce fostul guvern socialist a cazut, a spus ca administratia sa interimara si-a indeplinit mandatul de a asigura o noua faza din planul de bail-out si restructurarea datoriilor bugetare.

"Ultimele luni au dovedit ca atunci cand avem in fata probleme si riscuri putem coopera si putem trece peste diferentele noastre", a declarat Papademos.

Alegerile anticipate vor avea loc in contextul caderii in sondaje a Partidului Noua Democratie si PASOK, partide ce au dominat scena politica din Grecia din 1974.

Ultimele sondaje arata ca noua partide politice trec de pragul de 3% pentru a intra in parlament.

Un sondaj semnat de GPO si citat de Reuters arata ca partidul Noua Democratie are 18,2%, fata de 14,2% ale PASOK, partidul majoritar din coalitia de guvernamant. Potrivit aceluiasi sondaj, aproape o treime dintre persoanele chestionate fie nu intentioneaza sa voteze, fie inca nu s-au decis. Spre comparatie, in octombire 2009, partidul PASOK obtinea 43,9% din voturile de la alegerile parlamentare.

Potrivit sursei citate, luna iunie va fi una cu adevarat importanta pentru Grecia care va trebui sa treaca prin parlament o serie de masuri pentru perioada 2013-2014 princ are sa se asigure o reducere de cheltuieli publice de cel putin 11 miliaone de euro.

Potrvit CNN, adoptarea in parlament a noi masuri de austeritate - esentiale daca Grecia va continua sa primeasca bani din partea UE si FMI - ar putea fi mai dificila intr-un parlament puternic fragmentat, in special daca in legislativ vor intra multe partide mici care se opun planurilor de bail-out.