Coreea de Nord trebuie sa renunte la lansarea rachetei sale daca aspira la un "viitor pasnic" pentru locuitorii sai, a declarat marti secretarul de Stat american Hillary Clinton, potrivit Mediafax. "Desfasuram consultari stranse (cu partenerii nostri) si in cadrul Natiunilor Unite la New York si vom lua masurile care se impun", a spus Clinton in cadrul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau japonez Koichiro Gemba la Washington.

"Daca Coreea de Nord aspira la un viitor pasnic si mai bun pentru poporul sau, trebuie sa nu continue cu o noua lansare care reprezinta o amenintare pentru securitatea regionala", a subliniat aceasta. Gemba a evocat de asemenea "demersurile care se impun", in cazul in care Coreea de Nord va lansa efectiv satelitul intre 12 si 16 aprilie.

Clinton si Gemba au reafirmat cu aceasta ocazie ca lansarea constituie, conform acestora, incalcarea rezolutiilor 1718 si 1874 ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

Regimul nord-coreean afirma ca racheta trebuie sa trimita in spatiu un satelit in scop civil. Statele Unite si aliatii sud-coreeni si japonezi acuza Phenianul ca pregateste de fapt un nou test cu racheta balistica. Rusia, apropiata a regimului nord-coreean, condamna de asemenea proiectul.