Locuitorii satului catalan Rasquera voteaza marti o propunere legislativa inedita: ei trebuie sa spuna da sau nu infiintarii unei plantatii de canabis, un controversat proiect al primariei care spera astfel sa-si reechilibreze bugetul, scrie AFP.

In acest sat din nord-estul Spaniei, cei 804 locuitori majori sunt chemati sa raspunda la intrebarea: "Sunteti de acord cu planul anticriza aprobat de primaria Rasquera in 29 februarie?".

Planul anti-criza este un proiect municipal prin care s-ar inchiria sapte hectare de teren Asociatiei barceloneze a consumatorilor privati de canabis (ABCDA), un grup de fumatori de hasis care intentioneaza sa cultive aici canepa indiana pentru cei 5.000 de membri ai sai.

Rasquera, o localitate care traieste in special din cultivarea vitei de vie si a maslinilor, puternic indatorata, ca majoritatea regiunilor spaniole, s-a gandit la aceasta solutie inedita pentru a-si putea plati datoria sa de 1,3 milioane de euro.

Consumul privat de droguri nu este o infractiune in Spania, spre deosebire de vanzarea acestora. Proiectul de a cultiva campiile in zona cu canabis, puternic criticat de opozitia municipala, a starnit emotie in sat, determinand astfel primaria sa organizeze un referendum local.

Consiliul local condus de primarul Bernat Pellisa a amenintat chiar ca va demisiona in bloc marti seara, daca proiectul nu obtine aprobarea din partea a 75% dintre votanti.

Municipalitatea prevede crearea a 40 de locuri de munca, directe sau indirecte, gratie acestor plantatii, si afirma ca pretul terenurilor va creste de zece ori.

Comuna are "o multime de dificultati, odata cu criza. Acum, ni se cere sa rambursam datoriile intr-un ritm imposibil pentru un mic sat", a pledat Josep Maria Insausti, consilier municipal din partea Esquerra Republicana de Catalunya.