O contra-expertiza psihiatrica realizata in cazul lui Anders Behring Breivik, autorul masacrului din Norvegia de pe 22 iulie, al carei rezultat urmeaza sa fie facut public marti, arata ca acesta este responsabil din punct de vedere penal, potrivit cotidianului norvegian Verdens Gang, citat de AFP.

Daca aceasta concluzie se va confirma, ea va contrazice rezultatele primei expertize oficiale care a considerat anul trecut ca Breivik sufera de psihoza, ceea ce a relansat dezbaterea asupra posibilitatii ca el sa execute pedeapsa cu inchisoarea pentru uciderea in masa a 77 de persoane.

Continutul noii evaluari, ordonata de justitia norvegiana in urma acestei dezbateri, va fi anuntat in cursul acestei zile.

Aflat in prezent in arest preventiv, Anders Behring Breivik (33 de ani) isi asteapta procesul, care va incepe pe 16 aprilie. In urma cu o luna, el a fost pus oficial sub acuzare pentru "acte de terorism" si "omucidere voluntara" de parchetul de la Oslo.

Potrivit unor experti psihiatri mandatati de tribunalul din Oslo, Breivik ar suferi de "schizofrenie paranoida" si, prin urmare, nu ar avea responsabilitate penala. In acest caz, el ar urma sa scape de inchisoare si sa fie internat pe viata intr-o institutie de specialitate cu regim inchis.

Aceasta evaluare psihiatrica a generat insa proteste in tara scandinava si a determinat Curtea sa ceara o noua expertiza. Rezultatele acesteia sunt asteptate la 10 aprilie, cu cateva zile inainte de deschiderea procesului.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane, in cel mai grav masacru comis in Norvegia de la al Doilea Razboi Mondial.