​Surse militare au declarat pentru cotidianul Izvestia ca armata rusa a inceput sa amplaseze rachete sol-aer S-400 "Triumf" in enclava baltica Kaliningrad, relateaza The Moscow Times.

Rachetele S 400 TriumfFoto: almaz-antey.ru

Potrivit surselor citate de Izvestia, rachetele au sosit vineri in enclava de la Marea Baltica invecinata cu Polonia si Lituania. Numarul acestora nu a fost precizat. Ministerul rus al Apararii a refuzat sa comenteze pe seama informatiilor prezentate de publicatie.

Rachetele S-400 "Triumf" au o raza de actiune cuprinsa intre 120 km si 400 km. Acestea au fost amplasate in jurul Moscovei si, potrivit Ministerului Apararii, urmeaza sa fie instalate si in zona estica a Pacificului.

Amplasarea rachetelor in regiunea Kaliningrad are loc in contextul acutizarii tensiunilor dintre Moscova si Washington din cauza planurilor de amplasare a unui scut antiracheta american in Europa.

Lansat in 2010, proiectul de scut antiracheta a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia, care il considera o amenintare la adresa securitatii sale. NATO afirma ca sistemul nu vizeaza Rusia, ci o amenintare venind dinspre Orientul Mijlociu, in special din Iran.

Moscova a avertizat la inceputul anului ca va activa un sistem de alerta antiracheta la Kaliningrad, in cazul in care Statele Unite continua crearea scutului fara concesii.