​China a format o asociatie pentru pamanturile rare in incercarea de a eficientiza dezvoltarea acestui sector si pe fondul continuarii criticilor provenite de la partenerii sai comerciali, relateaza presa internationala.

Beijingul a impus cote la exporturile elementelor de pamant rar, miscare despre care criticii spun ca a dus la cresterea preturilor acestora.

AFP mentioneaza ca pentru anul 2012 cota fixata este de 30.000 de tone, aceasta fiind apropiata de nivelul din 2011.

Luna trecuta, SUA, Japonia si UE au adresat o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului in care au acuzat restrictiile impuse de China. Statul chinez produce mai mult de 95% din elementele de pamanturi rare din lume, iar acestea reprezinta o componenta esentiala in producerea mai multor produse high-tech, inclusiv DVD-uri, telefoane mobile, ecrane plate sau baterii hibride.

BBC relateaza ca partenerii comerciali ai Chinei au sustinut ca Beijingul incearca sa-si foloseasca pozitia de cel mai mare producator de pamant rar in favoarea companiilor interne. Acestia au argumentat ca prin limitarea exporturilor Beijingul a tinut jos preturile cumparatorilor interni, in timp ce firmele internationale au trebuit sa plateasca mai mult. De asemenea, statele s-au plans si de faptul ca Beijingul incearca sa puna presiune pe companiile internationale pentru a se localiza in China.

China a dezmintit aceste acuzatii si a spus ca restrictiile impuse au fost pentru a se asigura ca exploatarea excesiva a acestor elemente nu duce la o deteriorare a mediului inconjurator.

Su Bo, vice-ministrul industriei, a mentionat ca Beijingul doreste sa isi intareasca in continuare politicile de mediu in acest sector.

Agentia de stat Xinhua a afirmat ca asociatia doreste sa ajute la rezolvarea disputelor si frictiunilor din comertul international. In conformitate cu Xinhua asociatia va avea 155 de membri, inclusiv unii dintre cei mai mari producatori de pamanturi rare, si va fi in subordinea Ministerului Industriei si Tehnologiei, cel care reglementeaza productia acestor elemente.