Israelul nu ar fi capabil sa distruga obiectivele nucleare ale Iranului printr-un atac preventiv din cauza flotei aeriene de care dispune, Israelul fiind astfel fortat sa gaseasca mijloace alternative de atac, dupa cum arata un important raport pe probleme de aparare citat de The Telegraph. Expertii considera ca optiunile militare ale Israelului sunt limitate si presupun un mare risc, in cazul in care s-ar lua in calcul lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune din Israel sau un raid direct al fortelor speciale asupra facilitatilor nucleare ale Iranului.

Publicatia militara Jane's Defence Weekly si-a exprimat, de asemenea, indoiala referitor la capacitatea Israelului de a organiza o operatiune de succes si a specificat ca ar intampina "dificultati substantiale".

"Distanta semnificativa dintre cele doua state si caracteristicile instalatiilor militare ale Iranului ar transforma orice atac aerian 'surpriza' intr-o operatiune de mare risc pentru ca Israelul sa actioneze pe cont propriu", a concluzionat publicatia militara printr-un studiu recent.

Israelul a reusit sa distruga un reactor nuclear al lui Saddam Hussein in 1982 si a atacat un alt reactor sirian in 2007. Pentru a tinti Iranul, Israelul ar trebui sa lanseze numeroase atacuri aeriene, iar avioanele sale ar trebuie sa fie realimentate cu combustibil din zbor.

Institutul britanic pentru Studii de Aparare si Securitate (RUSI) arata ca nu este suficient un singur atac din partea Israelului, mai ales ca instalatiile nucleare ale Iranului sunt construite in subteran, spre deosebire de cele din Irak sau Siria. "Iranienii sunt experti ai constructiilor din beton din cauza problemelor pe care le au cu seismele", explica Malcolm Chalmers.

Inalti functionari britanici au avertizat ca Israelul si-ar putea surprinde aliatii cu un atac prin surprindere asupra Iranului, un atac al fortelor speciale, lucru de care Israelul nu este strain. Astfel, un raid al trupelor de comando ar putea fi lansat de pe o nava care sa transporte sub acoperire elicoptere prin Golful Persic sau chiar prin intermediul unui submarin.

"Au mai facut-o si inainte si sunt capabili sa lanseze operatiuni neobisnuite", a declarat un fost comandant al fortelor speciale aeriene britanice. El a mentionat ca un posibil raid al Israelului ar implica in jur de 60 de oameni si s-ar concentra asupra unei singure tinte, probabil asupra uzinei subterane de imbogatire a uraniului de la Fardow. Alte metode de atac ar putea include lansarea unor rachete balistice Jericho cu incarcatura exploziva conventionala sau lansarea unor rachete de croaziere de pe submarin.

Pentru o intelegere mai buna a posibilitatilor Israelului, o sursa din securitatea israeliana a afirmat: "Nu gandi conventional. Suntem prea inteligenti pentru asta".