Coreea de Nord se pregateste sa efectueze un al treilea test nuclear subteran, a anuntat duminica agentia sud-coreeana Yonhap, citand o sursa din serviciile de informatii de la Seul, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, relateaza RIA Novosti.

"Coreea de Nord pregateste in secret al treilea test nuclear in situl Punggye-ri, in provincia Hamgyeong de Nord", a precizat acesta, care isi argumenteaza informatia pe baza imaginilor din satelit.

Potrivit sursei citate, un nou tunel ar fi construit la Punggye-ri, acolo unde au fost efectuate precedentele doua teste.

Coreea de Nord s-a proclamat putere nucleara in 2005 si a efectuat o serie de teste care au determinat ONU sa impuna sanctiuni impotriva Phenianului. Cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a fost intrerupt in 2009.

La sfarsitul lui februarie, Coreea de Nord s-a angajat sa suspende teste nucleare si imbogatirea uraniului in schimbul ajutorului alimentar american.

Totodata, in 16 martie Phenianul a anuntat intentia de a lansa in aprilie o racheta cu raza lunga de actiune care va amplasa pe orbita satelitul Kwangmyongsong-3 (Steaua luminoasa), provocand un nou scandal international.