Iranul nu va renunta sa imbogateasca uraniul la 20%, in limitele nevoilor sale, si nu va inchide uzina de imbogatire de la Fordow, in centrul tarii, in ciuda cerintelor marilor puteri, a declarat duminica seful programului nuclear iranian, citat de AFP.

Astfel de cereri sunt "ilogice", a spus Fereydoun Abbassi Davani, pentru agentia Isna, intrebat cum comenteaza o informatie publicate de cotidianul New York Times potrivit careia ca grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) are intentia sa ceara acest lucru in timpul discutiilor asupra dosarului nuclear iranian.

"Astfel de cereri sunt ilogice. Nu producem combustibil imbogatit la 20% mai mult decat nevoile noastre pentru reactorul din Teheran si pentru al doilea reactor de cercetari, pe care am prevazut sa-l construim", a sustinut Abbassi Davani.

In ceea ce priveste uzina subterana de la Fordow, a carei constructie tinuta mult timp secreta a alimentat suspiciunile occidentalilor, "ea nu are nicio diferenta fata de cea de la Natanz" (centru), principalul sit de imbogatire a uraniului, afirmat acesta.

Cele doua uzine, care sunt inspectate periodic de Agentia Internationala de Energie Atomica (AIEA), "sunt subterane din cauza discurilor atacurilor", a explicat Abbassi Davani.

"Din nefericire, anumiti membri din 5+1 ne-au amenintat", a adaugat el, facand aluzie la Statele Unite care, ca si Israelul, nu exclud "nicio optiune" pentru a impiedica Iranul sa obtina arma atomica.

Occidentalii trebuie sa-si "schimbe comportamentul si limbajul fata de Iran", a adaugat expertul iranian.