Israelul l-a declarat duminica persona non grata pe laureatul premiului Nobel pentru literatura Gunter Grass, dupa scandalul provocat de publicarea unui poem in care scriitorul german acuza statul evrei si arsenalul sau nuclear ca ameninta pacea mondiala, relateaza AFP.

"Ministrul de Interne Elie Yishai l-a declarat pe Gunter Grass persona non grata in Israel", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.

"Poemul lui Gunter este o tentativa de a atata flacarile urii impotriva statului Israel si impotriva poporului israelian", afirma ministrul, in acest comunicat.

"Daca Gunter doreste sa continue sa-si disemineze operele sale deformate si mincinoase, l-as sfatui sa o fata din Iran, unde va gasi un public care sa-l sustina", a adaugat Yishai.

Intr-o scrisoare adresata "distinsului scriitor Gunter Grass", ministrul adjunct al Culturii din Iran, Javad Shamaqdari, i-a adus sambata un omagiu acestuia, pentru faptul ca "spune adevarul".

Laureatul premiului Nobel pentru literatura Gunter Grass a publicat miercuri un poem in care apara Iranul si afirma ca Israelul, cu armele sale atomice, "ameninta pacea mondiala deja atat de fragila", relateaza AFP.

Intitulat "Ceea ce trebuie spus", poemul in proza a fost publicat de cotidianul german Suddeutsche Zeitung si denunta eventualele atacuri preventive israeliene impotriva siturilor nucleare iraniene ca fiind un proiect ce ar putea conduce la "eradicarea poporului iranian, pentru ca se banuieste ca liderii sai vor sa construiasca o bomba atomica".

In acelasi timp, exista "aceasta alta tara, care dispune de ani de zile de un arsenal nuclear in crestere - chiar daca este mentinut secret - si fara control, pentru ca nicio verificare nu este permisa", a continuat laureatul premiului Nobel pentru literatura din 1999, referindu-se la Israel.

Grass denunta "tacerea generalizata asupra acestui fapt stabilit", deoarece "verdictul de antisemitism va cadea automat" asupra oricui va avea curajul sa rupa aceasta tacere.

"De ce sa nu spun acum (...) ca puterea atomica Israel ameninta pacea mondiala deja atat de fragila? Pentru ca trebuie spus ceea ce ar putea fi prea tarziu maine", explica autorul.

Ministrul israelian al Afacerilor externe, Avigdor Lieberman, a criticat duminica intr-o intalnire cu premierul italian Mario Monti, "cinismul" anumitor intelectuali occidentali.

"Din dorinta de auto-promovare si impinsi de dorinta de a vinde cateva carti, sunt gata sa sacrifice poporul evreu pentru a zecea oara pe altarul antisemitilor dereglati", a spus acesta.

Polemica este vie si in Germania, unde ministurl Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a publicat un editorial in saptamanalul Bild am Sonntag.

Fara a face referire explicita la Gunter Grass, acesta reaminteste ca "Germania are o responsabilitate istorica fata de cetatenii Israelului" si ca a "plasa Iranul si Israelul pe picior de egalitate din punct de vedere moral nu este ceva plin de spirit, ci absurd".

In 2006, Gunter Grass, cunoscut pentru pozitiile sale de stanga, a recunoscut ca a facut parte din Waffen SS in tineretea sa.

Statele occidentale reclama o dimensiune militara a programului nuclear iranian iar Israelul a amenintat in mai multe randuri in ultimele luni ca va ataca siturile nucleare ale Teheranului.

Liderii iranieni fac referire in mod regulat la disparitia statului Israel, pe care il califica drept o "tumoare canceroasa" in Orientul Mijlociu.