Rebeliunea tuarega din Mali a proclamat vineri independenta teritoriului "Azawad" din nord, vasta zona desertica dominata de grupari armate islamiste si criminale si aflata in pragul unui dezastru umanitar, scrie AFP.

Initiativa Miscarii nationale de eliberare a Azawad (MNLA) a fost condamnata aproape unanim de tarile africane si europene.

Proclamarea independentei 'oficializeaza' divizarea acestei tari: sudul, controlat de militarii pucisti izolati si fara putere, si zona de nord, stapanita de anarhie.

Azawad, imens teritoriu arid cu o suprafata echivalenta cu Franta (fosta putere coloniala in Mali) si Belgia, este situat la nord de fluviul Niger si contine regiunile administrative Kidal, Tombuctu si Gao.

O saptamana dupa lovitura de stat militara din 22 martie, care l-a inlaturat de la putere pe presedintele Amadou Toumani Toure, aceste regiuni au cazut in mainile MNLA, izvorata din miscarea islamista Ansar Dine (Aparatorii Islamului), si care este sprijinita de elemente al-Qaeda Maghrebului Islamic (Aqmi) si alte grupari armate.

Foarte rapid, islamistii si gruparile criminale au preluat controlul asupra MNLA, potrivit diversilor martori.

Mossa Ag Attaher, un purtator de cuvant al miscarii, aflat in Franta, a sustinut ca MNLA ar fi pregatita sa combata AQMI in cadrul "unui parteneriat international".

Omar Hamaha, seful militar al Ansar Dine, care a preluat controlul asupra regiunii Tombuctu, a spus, la randul lui, ca duce un razboi "impotriva indepedentei" Azawad si "pentru Islam".

"Razboiul nostru este un razboi sfant, un razboi legal, in numele islamului. Suntem impotriva rebeliunii. Suntem impotriva independentei. Toate revolutiile care nu sunt in numele islamului sunt impotriva noastra", a precizat el.

Vecinii acestei tari membri ai Comunitatii economice a statelor din Africa de vest au in vedere trimiterea unei forte militare de 2.000 - 3.000 de oameni pentru a mentine unitatea statului.

Algeria, vecinul din nord si putere militara regionala, a precizat ca nu va accepta niciodata punerea in discutie a unitatii Mali si a facut apel la dialog pentru rezolvarea crizei.

Efectele combinate ale secetei, violentele si gravele atingeri ale drepturilor omului comise in nord au adus aceasta regiune in pragul dezastrului umanitar, spune Amnesty International.