Presedintele american Barack Obama i-a transmis un mesaj liderului suprem iranian Ali Khamenei, in care afirma ca, in schimbul anumitor asigurari, Washingtonul ar accepta ca Teheranul sa-si continue programul nuclear civil, scrie vineri Washington Post, preluat de AFP.

Acest mesaj a fost incredintat la finele lunii martie premierului turc Recep Tayyip Erdogan, in cadrul unei intalniri care a avut loc la Seul. Premierul turc l-a transmis apoi liderului suprem al Iranului, cateva zile mai tarziu, cu ocazia unei vizite efectuate la Teheran, afirma editorialistul David Ignatius, in general bine informat in ceea ce priveste actiunile Casei Albe.

In mesajul sau, "Obama nu a precizat daca Iranul isi va putea imbogati uraniul pe propriul teren sau in cadrul unui program nuclear civil pe care Statele Unite il vor aproba", scrie editorialistul.

In contrapartida, Ali Khamenei ar urma sa confirme printr-un angajament concret declaratiile sale din 22 februarie, ziua in care a afirmat ca "Iranul nu a incercat si nu va incerca niciodata sa obtina arma atomica", continua Washington Post.

Informatiile despre acest mesaj intervin in contextul in care discutiile dintre grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) si Teheran legate de controversatul program nuclear iranian ar urma sa se reia saptamana viitoare, intr-o locatie care urmeaza inca sa fie stabilita.

Potrivit cotidianului american, "provocarea pentru negociatori este sa vada daca este posibil sa se treaca de la discursul public al lui Khamenei la un angajament verificabil si serios de a nu construi o bomba atomica".

Statele Unite, care sustin ca sanctiunile internationale isi arata roadele, continua sa privilegieze actiunea diplomatica pentru a convinge Teheranul sa abandoneze acest program.

La randul sau, Israelul, care considera ambitiile nucleare iraniene drept o "amenintare existentiala", a agitat in ultima perioada spectrul unor atacuri militare preventive impotriva siturilor nucleare ale Iranului.