Ca in fiecare an, mai multi catolici ferventi din Filipine s-au crucificat ori s-au autoflagelat, o credinta impinsa la extrem in aceasta tara, in cadrul ceremoniilor traditionale din Vinerea Mare, relateaza AFP.

Descurajate de Biserica Catolica din Filipine, aceste acte au devenit un spectacol care atrage turistii in cautare de senzatii tari.

Ceremoniile au avut loc in special in regiunea agricola aflata la nord de Manilla.

Arturo Bating, un vindecator de 44 de ani, este unul dintre cei care s-au oferit voluntari pentru a retrai patimile lui Hristos. Cuie de 10 centimetri au fost batute in palmele sale.

"Este o dorinta pe care i-o indeplinesc lui Dumnezeu, pentru a-i feri de boli pe ai mei", a declarat acesta, imbracat cu o roba alba, dupa ce a ramas mai multe minute pe o cruce, in fata a sute de pelerini si spectatori.

"A durut un pic dar este suportabil", a afirmat barbatul, care a participat pentru prima oara la acest ritual, in satul San Juan, in apropiere de orasul San Fernando (nord).

Alex Laranang, 57 de ani, s-a crucificat la fiecare Pasti in ultimii 12 ani. "Voi face acest lucru pana la moarte", a afirmat acest vanzator de snacks-uri in autobuze. "Nu astept nimic in schimb. Fac asta pentru Dumnezeul meu".

Arhiepiscopul Jose Palma, presedintele conferintei episcopilor din Filipine, a repetat in aceasta saptamana ca Biserica nu incurajeaza aceasta forma extrema de credinta, dar nu ii considera pe practicanti drept pacatosi.

"Nu ii judecam, nu ii condamnam, dar nici nu ii incurajam", a spus el, la postul de radio catolic Veritas.

O alta traditie de penitenta extrema este autoflagelarea. Zeci de oameni desculti, cu capul acoperit cu glugi negre, au parcurs joi si vineri strazile din San Fernando biciuindu-si spatele cu bucati de bambus legate de franghii.

Filipine este cea mai mare tara catolica din Asia, unde 80% din populatie apartine acestei religii, o mostenire din perioada coloniala spaniola.