Laureatul premiului Nobel pentru literatura Gunter Grass a publicat miercuri un poem in care apara Iranul si afirma ca Israelul, cu armele sale atomice, "ameninta pacea mondiala deja atat de fragila", relateaza AFP.

Intitulat "Ceea ce trebuie spus", poemul in proza a fost publicat de cotidianul german Suddeutsche Zeitung si denunta eventualele atacuri preventive israeliene impotriva siturilor nucleare iraniene ca fiind un proiect ce ar putea conduce la "eradicarea poporului iranian, pentru ca se banuieste ca liderii sai vor sa construiasca o bomba atomica".

In acelasi timp, exista "aceasta alta tara, care dispune de ani de zile de un arsenal nuclear in crestere - chiar daca este mentinut secret - si fara control, pentru ca nicio verificare nu este permisa", a continuat laureatul premiului Nobel pentru literatura din 1999, referindu-se la Israel.

Grass denunta "tacerea generalizata asupra acestui fapt stabilit", deoarece "verdictul de antisemitism va cadea automat" asupra oricui va avea curajul sa rupa aceasta tacere.

"De ce sa nu spun acum (...) ca puterea atomica Israel ameninta pacea mondiala deja atat de fragila? Pentru ca trebuie spus ceea ce ar putea fi prea tarziu maine", explica autorul.

"Nu voi tacea, pentru ca m-am saturat de ipocrizia Occidentului" fata de Israel, care este adevaratul "responsabil pentru aceasta amenintare", adauga Grass.

El cere "un control fara obstacole si permanent asupra arsenalului atomic israelian si a programului nuclear iranian, de catre o instanta internationala recunscuta de cele doua guverne.

Acest poem a atras imediat un raspuns din partea editorialistului Henryk Broder. El spune, in cotidianul Die Welt, ca "Grass a avut intotdeauna o problema cu evreii, dar niciodata nu o exprimase atat de clar ca in acest poem".

Pentru Broder, Grass este "arhetipul eruditului antisemit" din Germania care, "urmarit de rusine si de remuscari", nu isi va gasi "pacea sufletului" decat o data cu disparitia Israelului.

In 2006, Gunter Grass, cunoscut pentru pozitiile sale de stanga, a recunoscut ca a facut parte din Waffen SS in tineretea sa.

Purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, a refuzat sa comenteze textul, invocand "libertatea de creatie".