Lacunele in privinta masurilor de securitate au permis politistilor sau militarilor afgani sa ucida soldati din cadrul fortei NATO in Afgansitan (ISAF), incidente care apasa in mod "disproportionat" asupra moralului celor doi aliati, a recunoscut luni ISAF, potrivit Mediafax.

Saptesprezece soldati ai ISAF au fost ucisi in acest an in cursul a zece incidente de catre membri ai fortelor de securitate afgane, aliatii lor in fata rebeliunii talibanilor, din totalul de 96 de morti occidentali in 2012.

"Ceea ce am descoperit in aceste cazuri individuale este ca au fost comise erori ici-colo. Actele de identitate nu au fost verificate cum trebuie, scrisorile (de recomandare aduse de soldati) de la sefii satelor nu au fost suficiente, testele pentru droguri nu au fost realizate in mod regulat etc.", a declarat generalul Carsten Jacobson, purtatorul de cuvant al ISAF, in cadrul unei conferinte de presa.

In timp ce "sute de mii de persoane din cadrul coalitiei si fortelor de securitate afgane lucreaza zilnic impreuna", aceste atacuri "nu sunt regula", a subliniat el.

Dar fiecare are "consecinte disproportionate" asupra moralului trupelor straine si afgane, a recunoscut el, inainte de a detalia masurile adoptate pentru a evita ca acest lucru sa se produca din nou.

De partea afgana, membrii serviciilor de informatii s-au inflitrat in taberele de recrutare ale armatei si in scoli de politie pentru a-i demasca pe eventualii inamici, in timp ce in cadrul ISAF sunt desemnati militari ca "ingeri protectori" care vegheaza asupra colegilor lor, a explicat el.