Avocatul atacatorului norvegian Anders Behring Breivik a anuntat luni ca va chema persoane din cercuri islamiste, inclusiv un mollah fundamentalist, dar si membri ai extremei-dreapta, sa depuna marturie in apararea lui Breivik la procesul care va incepe pe 16 aprilie, scrie AFP.

Scopul este, potrivit avocatului Geir Lippestad, de a demonstra ca Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011, este responsabil din punct de vedere penal, contrar concluziilor expertilor psihiatri, care l-au declarat bolnav mintal.

"Trebuie sa vedem daca expertii care l-au evaluat pe Breivik au respins gandurile si opinile acestuia, mai ales cele referitoare la un razboi in curs de desfasurare (intre Islam si Occident), de exemplu, considerandu-le halucinatii paranoide si psihoza", a explicat Lippestad intr-o conferinta de presa.

"Vrem sa stim daca exista cercuri, chiar si mici, in Norvegia, care sunt de aceeasi parere. Acest lucru poate avea importanta pentru problema raspunderii penale", a adaugat el.

Aflat in prezent in arest preventiv, Anders Behring Breivik (33 de ani) isi asteapta procesul, care va incepe pe 16 aprilie. In urma cu o luna, el a fost pus oficial sub acuzare pentru "acte de terorism" si "omucidere voluntara" de parchetul de la Oslo.

Potrivit unor experti psihiatri mandatati de tribunalul din Oslo, Breivik ar suferi de "schizofrenie paranoida" si, prin urmare, nu ar avea responsabilitate penala. In acest caz, el ar urma sa scape de inchisoare si sa fie internat pe viata intr-o institutie de specialitate cu regim inchis.

Aceasta evaluare psihiatrica a generat insa proteste in tara scandinava si a determinat Curtea sa ceara o noua expertiza. Rezultatele acesteia sunt asteptate la 10 aprilie, cu cateva zile inainte de deschiderea procesului.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane, in cel mai grav masacru comis in Norvegia de la al Doilea Razboi Mondial.