Emisarul international Kofi Annan a anuntat luni Consiliul de Securitate al ONU ca Damascul a acceptat data limita de 10 aprilie pentru a incepe aplicarea planului sau de pace, un anunt care a provocat scepticismul Statelor Unite, relateaza AFP.

Cu putin timp inainte, Rusia, aliat fidel al regimului lui Bashar al-Assad, si-a afirmat refuzul fata de orice intarziere in aplicarea planului Annan, asa cum solicitasera duminica, la Istanbul, "Prietenii Siriei".

Annan, care s-a adresat din Geneva Consiliului de Securitate, reunit la New York, intr-o sedinta cu usile inchise, a explicat ca incetarea violentelor va avea loc in urmatoarele 48 de ore dupa data de 10 aprilie.

Regimul sirian ar urma sa-si retraga armamentul greu din orase si sa demareze si o retragere a trupelor.

Potrivit diplomatilor citati de AFP, mediatorul ONU si al Ligii Arabe a cerut sprijin din partea Consiliului pentru aceasta prima etapa de aplicare a planului sau.

El a solicitat si analizarea conditiilor privind amplasarea unei misiuni de observatori pentru a supraveghea situatia din Siria, cu "un mandat larg si flexibil".

Planul lui Annan preconizeaza incetarea violentelor de catre toate partile, sub supravegherea ONU, furnizarea de ajutor umanitar pentru zonele afectate de lupte si eliberarea persoanelor detinute arbitrar.

Dupa acest anunt, SUA si-au exprimat indoiala in ceea ce priveste vointa Damascului de a aplica intr-adevar acest plan.

"Am mai vazut promisiuni facute si dupa aceea incalcate" de regimul sirian si "experienta ne indeamna mai degraba sa fim sceptici", a declarat ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice, adaugand ca Washingtonul se teme de o escaladare a violentelor in zilele urmatoare.

Siria este zguduita de peste un an de o miscare de contestare care s-a militarizat de-a lungul timpului. Violentele s-au soldat cu peste 10.000 de morti, dintre care 7.306 civili, potrivit unui nou bilant al Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH).

Luni, puterea si-a continuat razboiul fara mila impotriva rebelilor cu ajutorul bombardamentelor, in timp ce soldatii se luptau cu dezertorii.