Consecintele unui atac impotriva Iranului sunt imprevizibile, a declarat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, care efectueaza o vizita in Armenia, relateaza RIA Novosti.

"Sunt dificil de prezis consecintele, dar un lucru este clar, ele vor fi foarte grave si extrem de negative", a precizat Lavrov, la Erevan.

Seful diplomatiei ruse a reamintit ca dreptul international interzice recursul la forta daca acesta nu constituie o riposta la un atac armat.

"Asa-zisul recurs preventiv la forta este interzis de dreptul international", a subliniat ministrul, care a adaugat ca Rusia spera ca cei care "au in vedere diferite optiuni sa dea dovada de responsabilitate si sa respecte dreptul international".

Lavrov a sustinut ca daca scenariul cel mai grav devine realitate si este folosita forta armata vor exista consecinte negative asupra securitatii Armeniei si Azerbaidjanului, precum si asupra lumii arabe.

"Sunt atatea componente incat sunt dificil de prezis consecintele", a concluzionat el.

Mai multe tari occidentale, in frunte cu Statele Unite, suspecteaza Iranul ca incearca sa obtina arma nucleara, sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul neaga.

Consiliul de securitate al ONU a adoptat mai multe rezolutii care sanctioneaza Iranul pentru refuzul de a stabili un moratoriu asupra imbogatirii uraniului.

Preocupate de continuarea activitatilor nucleare ale republicii islamice, UE a decretat in 23 ianuarie un embargo asupra exporturilor petroliere iraniene.

Presa internationala a afirmat in mai multe randuri, in ultima perioada, ca Israelul este pregatit sa atace de unul singur siturile nucleare ale Iranului.