In Rusia va fi infiintata Garda nationala, subordonata presedintelui tarii. Ea va fi formata pe baza trupelor Ministerului de Interne si a altor structuri de forta, inclusiv politia militara a Ministerului Apararii si subunitati ale Ministerului pentru situatii exceptionale, scrie Nezavisimaia gazeta. Misiunea Garzii nationale: asigurarea securitatii statului si "protejarea ordinii constitutionale".

In prezent, scrie cotidianul citat, Ministerul Apararii elaboreaza impreuna cu Consiliul de securitate si Administratia prezidentiala un nou Plan de aparare a statului, pornind de la indicatiile formulate de premierul Vladimir Putin in articolul-program intitulat "Sa fii puternic: garantii de securitate nationala pentru Rusia".

Planul prevede stabileste un program de pregatire a fortelor armate, a serviciilor speciale si a altor structuri de forta pentru o reactie rapida si eficienta la noile provocari. Tema infiintarii unei Garzi nationale a aparut de mai multe ori in istoria Rusiei. Spre exemplu, ea a fost sustinuta de Boris Eltin in perioada luptei lui pentru putere si a destramarii URSS, in anii 1991-1992. Aceasta posibilitate a fost evocata, de asemenea, de experti si politicieni inaintea reformarii Ministerului de Interne, in anii 2009-2010.

Cu mai putin de un an in urma, Dmitri Medvedev a vorbit despre necesitatea crearii unei astfel de structuri. Se pare ca, pana la urma, ideea va prinde viata, noteaza NG, trecind in revista citeva motive.

In primul rand, experienta revolutiilor din Egipt si Tunisia, conflictul militar din Libia, razboiul civil din Siria, toate arata ca pentru apararea ordinii constitutionale este nevoie de un numar suficient de trupe speciale, capabile sa protejeze conducerea tarii de actiunile unei opozitii inarmate. Iar, pentru ca aceste trupe sa actioneze cu eficienta necesara, ele trebuie subordonate sefului statului.

In al doilea rand, starea tensionata creata pe fondul mitingurilor din ultimele luni, precum si instabilitatea din zona Caucazului de Nord arata ca trupele si fortele destinate asigurarii linistii sociale si operatiunilor antiteroriste in perioade de maxima incordare s-ar putea dovedi insuficiente. Este nevoie de trupe speciale, care, conform destinatiei lor, trebuie sa fie mai puternice si sa dispuna de rezerve corespunzatoare si de mobilitate absoluta.