Tommaso De Benedetti, barbatul care a creat conturi de Twitter pe numele mai multor lideri mondiali si a convins astfel presa sa publice stiri false, a declarat pentru The Guardian ca a intentionat sa arate ca mijloacele de social media nu reprezinta o sursa de incredere pentru presa.

Profesorul italian in varsta de 43 de ani a anuntat la inceputul lunii martie, de pe un cont de Twitter facut pe numele cardinalului secretar de stat al Sfantului Scaun, Arhiepiscopul Tarcisio Bertone, ca Papa Benedict al XVI-lea a murit. Mai apoi a anuntat moartea liderului cubanez Fidel Castro si a regizorului spaniol Pedro Almodovar. Vestile au starnit agitatie pe internet, fiind necesare declaratii oficiale pentru a clarifica situatia.

"Twitter functioneaza bine pentru decese", a declarat De Benedetti, vorbind pentru prima data public despre actiunile sale.

Pe Twitter, Tommaso De Benedetti a intrat recent in rolurile presedintelui afgan Hamid Karzai, al unui ministru spaniol si al presedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Mijloacele de social media reprezinta sursa de informatii cel mai greu de verificat din lume insa presa le crede din cauza nevoii pentru viteza", a declarat profesorul din Roma.

Tommaso de Benedetti este cunoscut si pentru faptul ca a convins mai multe ziare si reviste italiene sa publice interviuri false realizate cu scriitori cunoscuti precum John Grisham, Arthur Miller, Gore Vidal, Toni Morrison, Derek Walcott si Philip Roth. A fost descoperit dupa ce un jurnalist i-a adresat o intrebare lui Philip Roth in legatura cu criticile aduse de acesta in interviu presedintelui american Barack Obama. Scriitorul american a declarat ca nu a acordat interviul respectiv.

Italianul a negat ca ar fi realizat interviurile pentru bani spunand ca voia sa dezvaluie slabiciunile presei italiene.