Politia chineza a arestat 6 persoane si a inchis 16 site-uri de stiri dupa raspandirea unor zvonuri privind aparitia unor vehicule militare pe strazile din Beijing si a unei presupuse lovituri de stat, anunta BBC. Zvonurile au fost raspandite pe internet dupa recenta indepartare din viata politica a lui Bo Xilai, liderul organizatiei din Chongqing a Partidului Comunist, un politician chinez extrem de influent, considerat ca fiind apropiat de modelul occidental si cotat cu sanse mari de a deveni unul dintre liderii de la centru ai Partidului Comunist. Oficiul de Stat pentru informatii pe internet din China a considerat ca zvonurile raspandite de site-urile inchise ar fi avut "o influenta foarte proasta asupra publicului". China se confrunta, in aceasta perioada, cu cea mai grava criza politica din ultimii ani.

Oficiul de Stat pentru informatii pe internet a blocat si cautarile pe internet cu numele lui Bo Xilai.

Sina Weibo si Tencent Weibo, cele mai importante servicii de microblogging din China, au blocat incepand de sambata posibilitatea ca utilizatiorii lor sa posteze comentarii, pana pe 3 aprilie, incercand sa impiedine astfel raspandirea "zvonurilor daunatoare".

Eliminarea lui Bo Xilai din viata politica a venit intr-un moment in care China se pregateste de schimbari mari la varful Partidului Comunist, schimbari care se fac odata la 10 ani. Bo Xilai, cotat drept unul dintre favoritii la promovarea la varful partidului, a fost insa eliminat din viata politica dupa ce unul dintre apropiatii sai ar fi cerut, recent, azil politic la Consulatul SUA. Eliminarea lui Bo Xilai intr-un astfel de moment, scrie BBC, sugereaza si existenta unor lupte aprige de culise in Partidul Comunist chinez.

In urma cu aproximativ o luna, Wang Lijun, fost sef al Politiei din Chongqing, a petrecut o zi la sediul Consulatului SUA, zvonindu-se ca el ar fi cerut azil politic in Statele Unite. Wang Lijun este anchetat in urma incidentului, iar Bo Xilai a fost demis de la conducerea organizatiei din Chongqing a Partidului Comunist.

De asemenea, numele lui Bo Xilai a fost asociat, recent, cu moartea unui om de afaceri britanic, Neil Heywood, care a fost gasit fara suflare anul trecut in camera lui de hotel din Chongqing.

Ziarul poporului, principalul cotidian din China, controlat de puterea comunista, a scris recent ca "zvonurile raspandite pe internet si minciunile prezentate ca fiind fapte risca sa transforme presupunerile in realitate si sa perturbe mintea oamenilor. Daca sunt permise, ele risca sa afecteze ordinea, stabilitatea si integritatea sociala".

Potrivit corespondentului BBC la Beijing, nu exista nicio dovada care sa sustina, in acest moment, zvonurile privind o eventuala lovitura de stat.