Gigantul rus Gazprom a acceptat sa reduca cu 11% pretul gazelor vandute in Bulgaria incepand din luna aprilie si pana in decembrie 2012, a anuntat vineri ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Delyan Dobrev, citat de AFP.

"Am reusit sa obtinem micsorarea pretului la gaze, reducerea fiind de 11-11,1%, potrivit unor calcule preliminare", a declarat ministrul Delyan Dobrev. Ministrul bulgar a mentionat ca reducerea pretului la gaze se va aplica in urmatoarele noua luni, incepand de la 1 aprilie.

Implementarea rapida a proiectului South Stream, care trebuie sa transporte gaz rusesc pe sub Marea Neagra catre Europa Centrala si de Vest, s-a aflat in centrul discutiilor de la Moscova, dupa cum a precizat ministrul bulgar.

Bulgaria, tara care depinde aproape in totalitate de livrarile de gaze din Rusia, plateste in prezent 450 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaze, potrivit expertilor citati de mass-media bulgare. Intre 12 si 15 miliarde de metri cubi de gaze rusesti traziteaza teritoriul Bulgariei cu destinatia Turcia, Grecia si Macedonia.

Vizita de joi a ministrului bulgar Delyan Dobrev la Moscova vine in urma deciziei guvernului de la Sofia de a abandona proiectul de constructie a unei centrale nucleare la Belene, pe Dunare, de catre compania rusa Atomstroyexport, subsidiara a grupului de stat Rosaton. Premierul bulgar Boiko Borisov a motivat ca proiectul era prea costisitor si nefezabil.

Bulgaria s-a angajat sa plateasca toate echipamentele produse deja de Rusia, insa cele doua state nu au discutat deocamdata problema penalitatilor pe care Bulgaria ar trebui sa le plateasca pentru renuntarea la proiectul centralei nucleare de la Belene.