Grupul statelor BRICS se declara ingrijorat de ritmul lent al reformelor din cadrul FMI, potrivit unui proiect al declaratiei ce urmeaza a fi adoptata la summitul pentru alegerea urmatorului presedinte al Bancii Mondiale, relateaza Reuters.

Liderii principalelor state emergente la nivel mondial - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - s-au intalnit joi in capitala Indiei, New Delhi.

Statele Unite ale Americii inca nu a ratificat schimbarile promise, care vizeaza o mai mare putere de decizie a acestor tari in interiorul Fondului Monetar International, sporind astfel frustarile cauzate deja de reformele din cadrul grupului G7 si Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, unde India si Brazilia asteapta de foarte mult timp o pozitie permanenta.

In proiectul declaratiei obtinut de Reuters, economiile emergente solicita statelor dezvoltate sa evite crearea unui exces de lichiditate in sistemul financiar global, actiune care in ultimii ani au afectat semnificativ statele in dezvoltare, determinand fluctuatii ale fluxurilor de capital.

Grupul BRICS inca nu a precizat sustinerea unuia dintre cei trei candidati care doresc sa il inlocuiasca pe Robert Zoellick la presedintia Bancii Mondiale.

Cele cinci state din cadrul BRICS, care impreuna totalizeaza jumatate din populatia lumii si o cincime din produsul intern brut la nivel mondial, sunt asteptate sa isi anunte si pasii pe care doresc sa ii faca in privinta intensificarii comertului si planurile pentru un fond de dezvoltare comun asemanator Bancii Mondiale.

Dupa ce Rusia si China au reusit sa semneze un acord privind efectuarea tranzactiilor comerciale dintre cele doua tari in monede proprii, Vladimir Dmitriev, conducatorul principalei banci de dezvoltare din Rusia, banca de stat VEB, a spus ca autoritatile de la Moscova intentioneaza o actiune similara si cu India, discutiile fiind estimate pe o perioada de trei ani, asemanator celor avute cu China.