​Sute de femei afgane se afla in inchisoare pentru "crime morale", inclusiv parasirea domiciliului si adulter, arata un raport al Human Rights Watch citat de BBC News. Raportul spune ca femeile au fost pedepsite dupa ce au parasit domiciliul din cauza abuzurilor si a violentei, in timp ce unele victime ale violurilor au fost, de asemenea, inchise.

Sexul in afara casatoriei, chiar si atunci cand femeie este fortata, este considerat adulter, una dintre asa-zisele "crime morale".

Raportul Human Rights Watch mai arata ca guvernul presedintelui Hamid Karzai nu si-a indeplinit obligatiile care ii reveneau in temeiul legislatiei internationale in domeniul drepturilor omului.

"Este socant ca la 10 ani dupa rasturnarea regimului taliban, femeile si fetele sunt inca inchise pentru ca au fugit din calea violentei domestice sau a casatoriilor fortate", a declarat Kenneth Roth, directorul Human Rights Watch.

Raportul HRW a cerut guvernului afgan eliberarea celor aproximativ 400 de femei din inchisori sau din centrele de detentie pentru minori. Deseori, judecatorii condamna femeile doar pe baza "confesiunilor" facute in absenta unui avocat. In urma condamnarii, femeile se confrunta perioade lungi de detentie, de peste zece ani in unele cazuri.

La inceputul acestei luni, presedintele Hamid Karzai a aprobat un "cod de conduita" propus de un influent consiliu de clerici, care le permite barbatilor sa-si bata nevestele in anumite circumstante.