Scrisoarea semnata de 43 de senatori republicani arata ca acestia se vor opune oricarei incercari de a limita capacitatile apararii antiracheta americane, relateaza Ria Novosti. Scrisoarea se inscrie in sirul de reactii republicane suscitate de discutia confidentiala a presedintilor Obama si Medvedev. Mitt Romney a aratat ca Rusia este "un dusman geopolitic", declaratie care l-a facut pe presedintele rus sa ii recomande lui Romney sa consulte calendarul si sa lase sabloanele hollywood-iene (in care Rusia e prezentata ca dusmanul SUA) la o parte.​

"Faptul ca nu trebuie sa va faceti griji privind opinia poporului american despre aceasta tema importanta de securitate nationala v-ar putea permite o mai mare flexibilitate de a face concesii rusilor, dar ar fi contrar sigurantei si securitatii si altor asigurari pe care le-ati dat", se arata in scrisoarea adresata presedintelui Obama.

Acesta i-a cerut presedintelui Dimitri Medvedev o marja de manevra in privinta scutului antiracheta din Europa pana dupa alegerile prezidentiale din SUA, aratand ca va avea o "mai mare flexibilitate" pe aceasta tema odata ales presedinte, in ultimul sau mandat.

Senatorii americani au amintit in scrisoarea respectiva legea referitoare la apararea nationala, National Defense Authorization Act, care contine o prevedere ce impune restrictii in privinta oferirii de informatii Rusiei privind scutul antiracheta.

"Avertizam ca orice incercare de a trata aceasta prevedere ca facultativa, va avea urmari serioase", au mai spus senatorii.

Aceasta initiativa continua valul de reactii negative din tabara democrata suscitat de conversatia dintre liderii american si rus surprinsa de un microfon lasat deschis. Mitt Romney - candidatul prezidential cu cele mai mari sanse de a deveni oponentul lui Obama - a spus la CNN ca Rusia este "dusmanul geopolitic numarul unu", alaturi de actorii internationali cei mai rai, Siria si Iran.

Nici declaratia lui Romney n-a ramas nesanctionata, insusi presedintele Medvedev atacandu-l pe candidatul republican. Liderul rus l-a criticat pentru ca foloseste clisee hollywood-iene si ca abordarea sa in privinta relatiilor ruso-americane apartine altei perioade.

"Primul meu sfat este sa asculte vocea ratiunii cand isi formuleaza pozitii. Ratiunea nu i-a facut rau niciunui candidat prezidential", a spus Medvedev. "Celalalt sfat este sa isi verifice ceasul din cand in cand: suntem in 2012, nu la jumatatea decadei '70", a continuat presedintele rus.

Autoritatile ruse par sa fi urmarit cu atentie politica republicana privind relatia cu Rusia. "Candidatii republicani au folosit intens o retorica antiruseasca in dicursurile din campanie. Dar vor judeca politica noului lider american fata de Rusia prin actiunile sale, nu prin retorica pe care o auzim acum", a spus in urma cu o saptamana ministrul rus de externe Serghei Lavrov.​