A existat o complicitate intre Guvernele statelor UE si CIA in transferul si detentia secreta a suspectilor de terorism? Au existat avantaje materiale sau politice? Cat si cum a colaborat fiecare stat membru? Cine a finantat operatiunile secrete ale CIA? Sunt intrebari la care expertii mai multor organizatii internationale pentru drepturile omului au incercat sa dea raspuns in Comisia pentru Drepturi Civile si Libertati Fundamentale (LIBE) din Parlamentul European care a organizat o audiere publica legata de folosirea, de catre CIA, a unor tari europene pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri.

"Ne intalnim la 5 ani de la raportul privind folosirea CIA de baze europene pentru transportul si detentia ilegala a detinutilor. Lipsa asumarii raspunderii autoritatilor nationale loveste victimele, statul de drept si arata incapacitatea statelor UE de a gestiona astfel de situatii. Guvernele anumitor state au refuzat pana acum sa-si trimita reprezentanti la aceasta dezbatere", a declarat Julia Hall, expert in materie de contraterorism si drepturile omului in Europa, Amnesty International.

Romania si Polonia, Lituania si tarile scandinave sunt statele unde expertii Amnesty sustin ca ar fi existat centre de detentie ori s-au facut transferuri de detinuti suspectati de terorism.

Julia Hall a spus ca in 2009, autoritatile lituaniene au recunoscut ca au gazduit doua centre CIA, mai multi experti au viziat aceste locuri, o ancheta a fost inceputa, dar ulterior oprita in ciuda presiunilor Amnesty International. In septembrie 2011 au fost prezentate noi date privind zborurile prin Romania inspre Lituania, iar descoperirea acestor inchisori secrete ar fi trebuit sa duca la noi anchete si dezvaluirea de noi metode ale CIA, a adaugat Hall.

Finlanda: Amnesty International a aratat ca exista o legatura credibilia intre datele privind transferurile de detinuti in Lituania, insa Guvernul finlandez a refuzat sa faca ancheta.

Danemarca: Amnesty International a cerut Guvernului de la Copenhaga si presedintiei daneze a UE sa dea un exemplu si sa dovedeasca implicarea daneza in aceste actiuni.

Norvegia: Suprinzator, un stat care nu este in UE a incercat sa faca mai mult, a spus reprezentantul Amnesty International: autoritatile norvegiene au aratat ca au existat aeronave care au avut zboruri intre Bergen si Oslo, dar ca autoritatile americane le-au declarat ca nu era nimic in neregula cu ele.

Legatura scandinava in privinta predarilor CIA si centrele de detentie nu este suficient cercetata, a mai spus Hall, care a adaugat ca Romania a negat orice implicare in aceste actiuni si a calificat acuzatiile lipsite de fundament in ciuda dezvaluirilor din presa germana, de la sfarsitul anului trecut, potrivit carora una din casele din centrul Bucurestiului ar fi servit ca centru de detentie. Human Rights Watch a descoperit la Tripoli informatii potrivit carora guvernul britanic a colaborat cu CIA pentru a preda doua persoane in Libia.

Investigatiile expertilor sustinute in PE arata ca "era nevoie de o retea complexa de companii care au sprijinit actiuni al caror principal client era Guvernul american", a sustinut dr. Crofton Black, anchetator, expert in inchisori secrete si predari de prizonieri. Potrivit acestuia, la aterizarea avioanelor implicate in actiune verificarile de frontiera obisnuite au fost suspendate. Marea Britanie, Irlanda, Spania au avut un rol strategic dar nu au avut centre de detentie, a mai spus Black.

Estimarile mentionate de rapoartele PE arata ca, in 2001, mai multe sute de "suspecti de terorism" au fost rapiti si retinuti de catre CIA in mai multe tari. Agenti CIA au transferat acesti suspecti "cu forta", fara proceduri legale, in tarile cunoscute pentru practicarea torturii, cum ar fi Egipt sau Siria. In inchisori secrete, suspectii au fost izolati luni de zile in inchisori secrete unde, exista date ca ar fi fost torturati si interogati.

In 2009, un raport al Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) citat de presa vorbeste de tortura si rele tratamente in cazul detinutilor din programul secret al CIA si care ulterior au fost transferati la Guantanamo.

Raportul eurodeputatei Helene Flautre, membru al Comisiei LIBE, raportor pe acest subiect arata ca, in decembrie 2009, guvernul lituanian a confirmat existenta unor centre de detentie secrete CIA in Lituania. In octombrie 2011, una dintre cele mai cunoscute victime ale actiunilor administratiei Bush si ale programelor secrete de detentie, Abu Zubaydah, a depus o plangere impotriva Lituaniei pentru incapacitatea de a efectua o ancheta in legatura cu disparitia lui si cu tortura la care ar fi fost supus pe timpul detentiei. Un zbor din Maroc spre Lituania (prin Iordania) al carui pasager ar fi putut sa fie Abu Zubaydah a fost descoperit in 2011.

Alte informatii au adus dovezi de complicitate ale Guvernului polonez in programele de CIA in perioada 2009-2010. In perioada 2010-2011, Abu Zubaydah si Al - Nashiri au primit oficial statutul de victime intr-o ancheta penala deschisa in 2008. Ambii detinuti au depus plangeri impotriva Poloniei in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. In ceea ce priveste Romania, ziarul german Suddeutsche Zeitung a scris despre aterizarea avioanelor CIA si anumite locatii - printre care o cladire in centrul Bucurestiului - care ar fi functionat ca centru de detentie CIA.