​Coreea de Nord nu va abandona "niciodata" dreptul de a lansa "un satelit pasnic", a precizat marti agentia oficiala nord-coreeana KCNA, dupa ce mai multe state i-a cerut sa isi reconsidere proiectul care este prevazut pentru mijlocul lunii aprilie si care ar incalca rezolutiile ONU, potrivit AFP.

"Nu vom renunta niciodata la dreptul de a lansa un satelit pasnic, un drept legitim pentru un stat suveran si o etapa esentiala pentru dezvoltarea economica", a precizat KCNA.

In comunicat se afirma ca Phenianul a invitat NASA sa trimita experti la locul de lansare a satelitului, "pentru a putea sa vada cu proprii ochi natura pasnica a lansarii".

Declaratia Phenianului vine in contextul in care in Sud la Seul are loc un summit consacrat securitatii materialelor nucleare.

Coreea de Nord a anuntat in 16 martie ca intentioneaza sa lanseze un satelit de observatie terestra, actiune considerata insa de Statele Unite si aliatii lor drept o noua etapa in incercarea Phenianului de a dezvolta o racheta cu focos nuclear.

Racheta nord-coreeana ar urma sa fie lansata intre 12 si 16 aprilie, spre sud, pentru a marca 100 de ani de la nasterea fondatorului dictaturii comuniste, Kim Il-Sung.

Primul etaj al rachetei ar urma sa cada in Marea Galbena, la vest de peninsula coreeana, iar al doilea etaj in Marea Filipinelor, la est de arhipelagul filipinez. In drumul sau, racheta va trece pe deasupra insulelor arhipelagului Okinawa, apartinand Japoniei.