Cel putin 60 la suta din zborurile prevazute de Iberia si filiala sa Air Nostrum vor fi anulate in cursul grevei generale de joi din Spania, au anuntat luni cele doua companii aeriene, potrivit AFP.

"Pentru Iberia, din 342 de zboruri prevazute, 222 au fost anulate, adica o anulare de 65 la suta din zboruri", a afirmat o purtatoare de cuvant a companiei.

La randul sau, Air Nostrum "a anulat 202 zboruri", a declarat un purtator de cuvant, fara a fi in masura sa furnizeze numarul de zboruri prevazute initial. Pentru comparatie, 319 zboruri erau prevazute luni, a adaugat el.

Iberia afirma intr-un comunicat ca a "flexibilizat tarifele pentru a facilita, in masura posibilitatilor, schimbarea biletelor pentru clientii afectati de aceste anulari sau rambursarea acestora, daca nici o alta posibilitate nu ii satisface".

Un acord incheiat privind serviciul minim in transportul aerian, intre principalele doua sindicate UGT si CCOO si Ministerul Dezvoltarii, prevede ca vor fi asigurate 10 la suta din zborurile din peninsula si 50 la suta din cele cu destinatie sau cu plecare din insulele Canare si Baleare.

Acordul prevede de asemenea asigurarea a 20 la suta din zborurile spre sau dinspre alte tari europene si 40 la suta din afara Europei.

Sindicatele spaniole au facut apel la o greva generala la 29 martie pentru a protesta fata de reforma muncii, pe care o considera "inutila, ineficienta si injusta", si politica de rigoare a Guvernului vizand reducerea deficitului public de la 8,5 la suta din PIB la sfarsitul lui 2001, la 5,3 la suta la sfarsitul lui 2012.