Curtea Suprema din SUA a spus luni ca nu va accepta apelul facut de compania Reynolds Tobacco la hotararea prin care aceasta trebuie sa plateasca 28,3 milioane de dolari unei femei al carei sot a murit de cancer pulmonar dupa ce acesta a fumat timp de mai multe decenii tigarile produse de firma americana, informeaza Reuters.

Justitia a refuzat apelul efectuat de Reynolds American, aceasta din urma argumentand ca decizia incalca drepturile constitutionale si afecteaza mii de cazuri aflate in asteptare in Florida, deschise impotriva companiilor producatoare de tigari.

In anul 2009, curtea de judecata din Pensacola, Florida, a cerut firmei Reynolds sa plateasca in total 28,3 milioane de euro catre Mathilde Martin. Sotul acesteia, Benny Martin, a murit in anul 1995 in urma unui cancer pulmonar, iar sotia a invinovatit pentru acest lucru faptul ca Benny a fumat pentru o perioada lunga de timp tigarile Lucky Strike produse de Reynolds.

Juriul a stabilit ca pentru moartea barbatului compania Reynolds este vinovata in proportie de 66%, iar 34% din vinovatie ii apartine lui Martin, care a inceput sa fumeze in 1940, inainte ca pachetele de tigari sa contina avertismente.

Procesul a provenit de la asa numitul caz "descendentii lui Engle" pornit impotriva companiilor de catre fumatorii bolnavi din Florida sau de rudele acestora. Aceasta denumire vine de la doctorul pediatru Howard Engle, care in 1994 a intentat un proces colectiv impotriva producatorilor de tigari.

In 2006 Curtea Suprema din Florida a stabilit ca fumatorii nu pot da in judecata in mod colectiv firmele producatoare, insa a permis ca procesele sa fie intentate individual, daca juriul constata ca fumatul a cauzat boala, ca nicotina a creat dependenta, ca tigarile sunt periculoase si ca producatorii de tigarii au ascuns efectele acestora asupra sanatatii.

Companiilor de tigari li s-a solicitat sa plateasca mai mult de 375 de milioane de dolari in urma a 60 de cazuri care au provenit de la litigiul Engle, a afirmat Reynolds. Pentru acest an mai sunt asteptate in 75 de procese.