Guvernul italian condus de Mario Monti a adoptat vineri in consiliul de ministrii principalele linii ale unui proiect de reforma a pietei muncii, puternic contestat de cel mai mare sindicat al tarii, CGIL, care a anuntat declansarea unei greve generale, relateaza AFP.

"Consiliul de ministri a adoptat (...) un proiect de lege de reformare a pietei muncii (...) cu intentia de a crea o piata a muncii dinamica, flexibila, (...) capabila sa contribuie la crestere si la crearea de locuri de munca", a anuntat guvernul, intre-un comunicat.

Potrivit guvernului, acest proiect, susceptibil sa sufere modificari in Parlament, o data cu adoptarea sa definitiva, ar trebui in timp sa "favorizeze o distributie mai corecta a diferitelor forme de munca", in conditiile in care in prezent sunt puternic protejate locurile de munca pe durata nedeterminata.

In ciuda a doua luni de negocieri cu partenerii sociali, guvernul nu a reusit sa ajunga la un acord global, din cauza opozitiei CGIL, cea mai mare confederatie sindicala a tarii, si care se opune ferm modificarii articolului 18 din statutul angajatilor, legat de concedieri.

In prezent, articolul 18 interzice concedierile fara "justa cauza". Proiectul guvernului prevede ca, in caz de concediere considerata abuziva, angajatorul poate fi condamnat la plata unei indemnizatii, si nu la reintegrarea angajatului, spre deosebire de situatia din prezent.

CGIL nu a acceptat aceasta ultima prevedere si a anuntat, pentru o data care urmeaza sa fie stabilita, o greva generala de opt ore.

Pentru o concediere disciplinara (absente, erori etc...), un judecator va trebui sa decida intre reangajare sau plata unei indemnizatii, potrivit noului proiect de lege.

Doar in cazul concedierilor discriminatorii (femei insarcinate, apartenenta religioasa, spre exemplu) este prevazuta obligarea reangajarii salariatului.