Fosti responsabili militari si ai serviciilor secrete din Israel au criticat deschis, vineri, gestionarea asaltului din Toulouse de catre fortele speciale ale politiei franceze, RAID, care nu au reusit sa-l captureze in viata pe Mohamed Merah, in ciuda timpul si a marjei de manevre considerabile de care au dispus, relateaza AFP.

"Cine asteapta 30 de ore cand nu ai ostatici? Toata operatiunea pare o demonstratie de prostie", spune Alik Ron, fost sef al unitatii de interventie a politiei israeliene si al fortelor speciale ale parasutistilor, citat de cotidianul Maariv.

"Presupun ca ordinul era sa-l captureze viu, dar exista o limita. Nu-l lasi 32 de ore si ii oferi si un telefon mobil si il tranformi in shahid (martir, in araba) si in erou", a acuzat acesta.

RAID nu a stiut sa se foloseasca de mijloacele de "pacalire si disimulare" si i-a permis astfel lui Mohamed Merah sa pastreze initiativa, afirma, intr-o analiza publicata de cotidianul Yediot Aharonot, un fost ofiter al fortelor speciale, Lior Lotan, care conduce un centru de cercetari asupra terorismului.

"Obiectivul nu era complicat: un apartament, un fugar izolat, niciun ostatic, intr-o zona care nu este teritoriu inamic sau camp de batalie si care permite fortelor de securitate sa se dispuna dupa bunul plac", spune expertul.

"Fie a existat o problema in planificarea operatiunii, fie au fost nevoiti sa treaca la actiune inainte de a-si fi terminat preparativele", concluzioneaza Lotan.

In schimb, liderii israelieni au adus un omagiu unanim actiunii politiei si a serviciilor secrete franceze, in cadrul operatiunii de asediere a barbatului suspectat ca a ucis sapte persoane, printre care trei copii si un profesor de la scoala evreiasca din Toulouse.

"Francezii au actionat cu forta si inteligenta. Toate institutiile, de la presedinte la serviciile de securitate, s-au mobilizat pentru a aresta si aduce in fata justitiei ucigasul", afirmase ministrul Apararii, Ehud Barak, la postul public de radio, dupa anuntul mortii lui Mohamed Merah.