Soldatii rebeli au atacat miercuri palatul prezidential din capitala statului Mali, fiind vorba, aparent, de o incercare de lovitura de stat, potrivit declaratiilor ministrului apararii si a unor surse diplomatice citate de Reuters.

UPDATE Potrivit unor informatii de ultim moment oferite de AFP, rebelii sustin ca au controlul presedintiei si ca au arestat mai multi ministri.

In capitala Bamako au rasunat focurile de arma ale soldatilor rebeli, care contesta modul in care guvernul gestioneaza revolta din desertul Sahara, in timp ce televiziunea publica a fost fortata sa-si suspende emisia.

"Stim ca se incearca o lovitura de stat", a declarat un oficial din ministerul apararii, sub protectia anonimatului. Un alt diplomat a confirmat ciocnirile de la palatul prezidential.

In timp ce soldatii au cerut guvernului sa li se asigure arme mai bune in lupta impotriva rebelilor, care sunt sustinuti de luptatorii care au luptat in razboiul civil din Libia, unul dintre soldatii razvratiti a declarat ca se doreste alungarea presedintelui Amadou Toumani Toure.

"Presedintele trebuie sa paraseasca puterea, asta este tot. Revolta se va opri o data cu preluarea palatului", a afirmat un sergent, care a cerut sa nu-i fie dezvaluita identitatea.

Presedintele Amadou Toumani Toure se afla la conducerea statului din 2002 si a declarat ca intentioneaza sa se retraga dupa alegerile din aprilie. Fost comandant, Toure a eliminat dictatura in 1991 printr-o lovitura de stat, insa a renuntat la putere un an mai tarziu.