​O noua cercetare revolutionara dezvaluie ca scufundarea Titanicului s-a produs din cauza unui miraj, aisbergul de care s-a ciocnit pachebotul fiind "mascat" de o iluzie optica, informeaza The Telegraph. Unul dintre cei mai buni experti in domeniu a descoperit dovezile unui "miraj" printre cauzele celebrului accident.

Timp de sase ani, Tim Maltin a studiat inregistrari necunoscute publicului, rezultatele urmand sa fie facute publice in cadrul unui documentar intitulat "Titanic: Caz inchis". Tom considera ca "ceata" creata de curentii de aer a provocat o iluzie optica, similara efectului vizual care apare la nivelul asfaltului intr-o zi caniculara.

Maltin a analizat inregistrarile conditiilor meteorologice stocate in timpul calatoriilor navei si a descoperit ca un set unic de conditii meteo a provocat refractarea anormala a luminii, cunoscuta si sub denumirea de "super refractie". In ciuda vremii favorabile din acea noapte, mirajul a camuflat aisbergul si a facut ca acesta sa fie observat mult prea tarziu pentru a putea fi evitat.

Tim Maltin spune ca iluzia optica a mascat, de asemenea, rachetele de semnalizare trimise de membrii echipajului.

"Timp de ani de zile, paznicii de pe Titanic nu au fost luati in seama atunci cand spuneau ca aisbergul era invaluit in ceata, intr-o noapte senina, dar acum stim ca ei spuneau adevarul", sustine expertul. "Rezultatul cercetarii mele se aseamana cu marturiile neconfirmate anterior si dovedeste faptul ca Titanicul s-a scufundat din cauza unei conjuncturi extrem de ciudate de factori atmosferici", a mai declarat Maltin.

"Au existat numeroase teorii de-alungul timpului, cele potrivit carora capitanul navei era beat sau ca structura vasului nu era suficient de puternica, insa toate au fost contestate", afirma Tim Maltin.

Tim Maltin a studiat de-alungul anilor conditiile meteo din intreaga lume, a analizat marturiile supravietuitorilor, precum si jurnalele de bord datand din 1912.