O unitate de elita a politiei franceze (RAID) a inconjurat miercuri dimineata in cadrul unei vaste operatiuni la Toulouse o locuinta unde se afla suspectul atacului armat de luni dimineata din fata unei scoli evreiesti din oras.

operatiune a politiei speciale la Toulouse Foto: Agerpress

UPDATE 00:40 Explozii violente au avut loc in apropiere de imobilul in care se afla suspectul, potrivit unui jurnalist AFP.

UPDATE 22:00 Presedintele american Barack Obama l-a sunat pe omologul sau francez Nicolas Sarkozy pentru a transmite condoleante pentru victimele atacurilor din sud-vestul Frantei, a anuntat presedintia franceza, potrivit careia "Franta si SUA sunt mai hotarate ca niciodata sa combata barbaria terorista".

UPDATE 18:00 Mohamed Merah le-a spus politistilor ca vrea sa se predea "la finele serii" si a revendicat trei atacuri in cursul carora a actionat singur, a declarat procurorul Parisului, Francois Molins.

Unitatea de elita a politiei, RAID, a efectuat miercuri mai multe tentative de a intra in apartamentul din Toulouse in care se afla suspectul, dar de fiecare data a existat o "replica" cu focuri de arma, a adaugat acesta.

In discutiile cu politistii, suspectul "nu a exprimat niciun regret" in afara de faptul ca "nu a facut mai multe victime" si a afirmat ca a "pus Franta in genunchi", a precizat procurorul.

Mohamed Merah intentiona sa asasineze miercuri doi functionari ai politiei si un militar, a mai spus Molins.

UPDATE 16:00 Ministrul de Interne, Claude Gueant, a infirmat zvonurile potrivit carora suspectul ar fi fost arestat

UPDATE 15:45 BFM TV precizeaza ca informatia ramane a fi confirmata. Nu se stie daca ar fi fost vorba de o predare a suspectului

UPDATE 15:30 Suspectul a fost arestat, anunta BFM TV, citat de Reuters. O sursa din politie care nu este implicata direct in investigatie a confirmat arestarea, pentru Reuters, dar alte cateva surse au precizat ca nu sunt la curent cu aceasta informatie.

UPDATE 12:50 Imobilul a fost evacuat de locuitori la finele diminetii.

Locuitorii acestui mic imobil de patru etaje din caramida si beton asteptau adapostiti in camerele lor, asa cum le ceruse politia, de la inceputul operatiunii lansate in jurul orei 02,00 GMT pentru a-l captura pe suspect, Mohammed Merah. Ei urmeaza sa fie preluati de o echipa de psihologi.

UPDATE 12:40 Nicolas Sarkozy a afirmat ca "terorismul" nu va reusi sa "fractureze" comunitatea internationala, intr-o declaratie pe care a facut-o de la palatul Elysee.

"Nu trebuie sa cedam nici amalgamului si nici razbunarii", a spus seful statului francez, care urmeaza sa se deplaseze la Toulouse.

"In fata unui asemenea eveniment, Franta nu-si poate pastra maretia decat in unitatea nationala. Datoram acest lucru victimelor asasinate cu sange rece, o datoram tarii noastre", adaugat el.

UPDATE 12:00 Suspectul a incetat sa discute cu politia, a precizat Claude Gueant, care a adaugat ca acesta era urmarit de mai multi ani de servciile de contra-terorism. Trei membri ai familiei suspectului au fost arestati preventiv.

UPDATE 11:40 Presedintele Consiliului francez al cultului musulman, Mohammed Moussaoui, a declarat ca aceste crime sunt in "contradictie totala cu fundamentele" islamului.

"Musulmanii din Franta sunt ofensati de aceasta revendicare de apartenenta la aceasta religie" de catre suspect, a precizat Moussaoui, care a fost primit de presedintele Nicolas Sarkozy in acelasi timp cu liderul Consiliului reprezentativ al institutiilor evreiesti.

View Rue du Sergent Vigne, Toulouse in a larger map

UPDATE 10:45 Suspectul este Mohammed Merah, un francez de origine algeriana in varsta de 24 de ani, a declarat pentru AFP o sursa apropiata anchetei

UPDATE 10:40 Suspectul a afirmat ca se va preda "dupa-amiaza", a precizat Claude Gueant.

UPDATE 10:30 Ministrul de Interne, Claude Gueant, a declarat miercuri dimineata, la televiziunea BFM TV, ca "grija noastra este sa-l arestam viu".

"Principala noastra grija este sa-l arestam si sa-l arestam in conditii care sa ne permita sa-l aducem in fata justitiei", a afirmat Gueant. "Grija noastra, desigur, este sa-l arestam in viata. Este un imperativ pentru noi".

UPDATE 10:20 O puternica explozie a fost auzita miercuri, dupa ora 08,00 GMT, de ziaristii aflati in apropierea imobilului din Toulouse.

UPDATE 4:"Se pare ca suspectul pentru crimele din Toulouse si Montauban (sud-vest), inconjurat de politia franceza, nu vrea sa se predea", a declarat miercuri, de la fata locului, Marc Sztulman, secretar general al Consiliului reprezentativ al Institutiilor evreilor din Franta (Crif) pentru regiunea de sud vest.

El tocmai fusese primit de ministrul de Interne Claude Gueant. La 08,30 (7,30 GMT), surse apropiate anchetei confirmasera ca suspectul se afla in continuare la primul etaj al unui mic imobil din cartierul Cote Pavee.

UPDATE 3: Politia a chemat-o pe mama suspectului sa negocieze cu acesta, dar ea a spus ca are "prea putina influenta asupra lui", a spus ministrul de Interne Claude Gueant pentru Sky News.

UPDATE 2: Tanarul fusese arestat in trecut la Kandahar, bastionul talibanilor din Afghanistan, pentru delicte de drept comun.

Este vorba de o persoana care "avea legaturi cu persoane" apropiate salafismului si jihadismului, afirmase anterior ministru de Interne, Claude Gueant.

Gueant : le suspect "a des attaches" avec des...de Valeurs-Chretiennes

El ar fi efectuat un sejur in regiunea situata la frontiera intre Pakistan si Afganistan, fief al retelei teroriste al-Qaida.

UPDATE 1: Suspectul a declarat ca a vrut "sa-i razbune pe copiii palestinieni".

Potrivitsurselor AFP,este vorba despre un barbatin varsta de 24 de anicare sustine ca este membru al retelei teroriste al-Qaida. Doipolitistiau fostusorranitiinoperatiune. S-au auzit mai multe focuri de arma, au spus martorii.

"In discutia sacuRAID,el asustinut ca face parte din al-Qaida",a declarat osursa apropiataanchetei.

Intre timp, avionulcu trupurile neinsufletite ale celor patru victimeale masacruluidin Toulouse(sud-vestul Frantei)au sosit miercuri dimineata in Israel,a declarato sursa de la aeroport.

Nava companiei aerieneisraeliene ElAl avand la bord familiialevictimelor precum si pe ministrul francez de ExterneAlainJuppea aterizatla scurt timpdupaora locala05:45(03:45GMT),pe aeroportul BenGuriondin TelAviv.

Cadavrele celor trei copiisicel al profesorului evreu ucisi cusangerece,luni, laToulouse,vor fi ingropate incel mai marecimitirdinIerusalim,HarHamenouhot(Muntele pentru odihna),incartierulGivatShaul de la intrareain oras.

Un atac cu focuri de arma a izbucnit luni dimineata in fata unei scoli evreiesti la Toulouse provocand moartea a patru persoane, trei copii si un profesor.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat instaurarea nivelului maxim de alerta terorista in aceasta regiune.