​Observatorii nucleari ai ONU declara ca au fost invitati sa viziteze Coreea de Nord, la trei ani dupa ce inspectorii sai au fost expulzati din tara, informeaza BBC News. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a primit pe 16 martie invitatia Phenianului, insa detaliile nu au fost inca discutate.

Coreea de Nord a acceptat luna trecuta sa puna capat procesului de imbogatire a uraniului, precum si testelor cu rachete cu raza lunga de actiune. De asemenea, Phenianul a fost de acord sa permita accesul inspectorilor ONU in tara, in timp ce SUA se pregateste sa trimita 240.000 de tone de ajutoare umanitare in Coreea de Nord.

Intentia Coreei de Nord de a coopera cu comunitatea internationala este privita cu scepticism, dupa ce Phenianul a anuntat ca va lansa un asa-numit satelit instalat pe o racheta. Nordul a declarat ca lansarea va avea loc intre 12 si 16 aprilie si va marca 100 de ani de la nasterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.

Statele Unite au catalogat planurile Coreei de Nord drept "extrem de provocatoare", mai ales ca orice lansare ar fi considerata o violare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU.