​Un atac cu focuri de arma a izbucnit luni dimineata in fata unei scoli evreiesti la Toulouse (sud-vestul Frantei), provocand moartea a cel putin 4 persoane, intre care 3 copii si ranirea grava a altor doua, potrivit politiei si martorilor, relateaza AFP. Autorul a fugit ulterior pe un scuter.

In jurul orei 8:00 dimineata, intr-un cartier linistit din Toulouse, un barbat isi parcheaza scuterul si se apropie de o scoala evreiasca. Barbatul se pregateste sa comita un masacru in fata liceului Ozar-Hatorah.

"A tras", "un profesor de religie si doi copii au cazut", povesteste Nicole Yardeni, responsabilul regional al Consiliului Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti din Franta. "A intrat apoi in curtea liceului si a prins o fetita de opt ani, fiica directorului, pentru a o impusca direct in cap. Apoi a fugit cu motocicleta sa", a mai spus Nicole Yardeni.

Potrivit martorilor, autorul crimelor a avut "curajul" sa actioneze intr-un moment in care straduta din fata liceului era aglomerata cu masinile parintilor care isi aduceau copiii la cursuri.

Rabinul si directorul institutiei, Yaacov Monsonego, se ruga in sinagoga in momentul in care un elev i-a adus trupul neinsufletit al fiicei sale, in varsta de numai 8 ani si avand rani grave la nivelul capului.

Martorii nu au putut vedea chipul criminalului din cauza ca acesta purta o casca. Curios este faptul ca autorul a folosit acelasi scuter si aceeasi arma precum in cazul atacului armat de saptamana trecuta, cand un motociclist a deschis focul asupra unor militari la Toulouse si Montauban, atac soldat cu trei morti si un ranit.

Inca o data, atacul se dovedeste rapid si metodic, un masacru realizat cu sange rece si cu o eficienta ingrijoratoare. Misteriosul autor nu a lasat sa-i scape nimic. Desi pistolul automat de calibrul 11,43 de mm a ramas fara gloante, barbatul avea o arma de schimb, de 9 mm, cu care a si incheiat masacrul.

Kevin, un fost elev, se afla in incinta institutiei, deoarece mergea in fiecare dimineata sa se roage in sinagoga colegiului. "Am auzit focurile de arma in jurul orei 8:02. S-a creat o panica generala. Nu stiam unde se afla agresorul. Personalul scolii a incercuit perimetrul din jurul scolii in asteptarea politiei, la zece minute dupa", a declarat Kevin.

Un alt martor, Baroukh, in varsta de 29 de ani, crede ca l-a vazut pe criminal. "Am iesit la ora 8:00 pentru a merge sa ma rog la sinagoga. (...) L-am vazut pe prietenul meu si cei doi copii ai sai asteptand, ca de obicei, masina care sa duca copiii la gradinita", isi aminteste Baroukh. Este vorba de profesorul de religie care a fost ucis impreuna cu cei doi copii ai sai.

"L-am salutat si am mers mai departe. Imediat am auzit focurile de arma in spatele meu, am fugit sa ma ascund inauntru si nu m-am mai intors. Daca as fi facut-o, m-ar fi ucis si pe mine", a precizat tanarul.

Nicolas Sarkozy isi suspenda campania electorala prezidentiala si ridica alerta terorista la gradul maxim

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a confirmat, luni seara, ca o singura persoana este la originea atacurilor asupra unei scoli evreiesti si unor militari din doua orase din sud-vestul Frantei si a anuntat instaurarea nivelului maxim de alerta terorista in aceasta regiune.

"Stim ca este aceeasi persoana, aceeasi arma care a ucis militari, copii si un profesor", a declarat Sarkozy, la finalul unei reuniuni la Palatul Elysee in prezenta premierului Francois Fillon.

Presedintele a anuntat "masuri de protectie exceptionale in regiunea" sud-vest. "Am decis ca va fi activat planul Vigipirate, culoarea stacojie", a afirmat el.

Este pentru prima data cand nivelul maxim al planului Vigipirate, care evalueaza amenintarea terorista, este activat in Franta, unde nivelul rosu este in vigoare de la atentatele din Londra, din iulie 2005.

Nicolas Sarkozy, care candideaza pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale din 22 aprilie si 6 mai, a precizat ca isi suspenda campania electorala "cel putin pana miercuri". "Imi suspend participarea la campania electorala cel putin pana miercuri", data funeraliilor militare ale soldatilor ucisi.