Armata britanica a aprobat in secret, in 1942, un plan care viza inarmarea regimului de la Vichy pentru eliberarea Frantei de sub trupele naziste, despre care nu a fost informat nici Winston Churchill si nici generalul de Gaulle, potrivit unui documentar difuzat luni de postul de radio BBC si citat de AFP.

In aceasta emisiune, ziaristul Mike Thomson a analizat documente descoperite de Eric Grove, istoric la universitatea Salford (nord-vestul Angliei), si a intervievat mai multi specialisti in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit acestor documente, discutiile secrete dintre inalti oficiali militari britanici si lideri ai regimului colaborationist de la Vichy au condus la un acord in mai 1942, care viza inarmarea acestuia din urma.

Planul a fost abandonat la putin timp de la acel moment si ingropat total in noiembrie 1942, in momentul debarcarii fortelor aliate in Africa de Nord, care a condus la invadarea zonei libere de catre Germania nazista.

Eric Grove spune ca a fost surprins de descoperirea unui astfel de acord. "Atunci cand avioanele noastre se confruntau cu fortele regimului de la Vichy in Siria in 1941 si cand eram, in mai 1942, pe punctul de a ne lupta in Madagascar, aflam ca discutam de inarmarea colegilor lor in Franta", subliniaza acesta.

Potrivit documentelor citate de BBC, "in decembrie 1941, un ofiter al celui de-al treilea birou al statului major francez de la Vichy a ajuns (in Anglia) si a avut o intrevedere cu reprezentantul statului major la Londra". Sase luni mai tarziu, seful armatei britanice, Alan Brooke, isi dadea primul acord pentru inarmarea fortelor guvernului de la Vichy condus de Philippe Petain.

Planul prevedea ca fortele aliate sa ajunga la Bordeaux si La Rochelle (vestul Frantei), in zona ocupata, si sa deschida un pasaj spre zona libera cu ajutorul fortelor regimului de la Vichy.

Nici premierul britanic Winston Churchill si nici generalul de Gaulle nu au fost pusi la curent asupra acestui plan de oficialii britanici, care se temeau de reactia acestora, potrivit BBC.

Aplicarea unui astfel de plan si o victorie a maresalului Petain ar fi bulversat cursul istoriei in Franta. "Ar fi fost posibil ca de Gaulle sa nu castige lupta sa politica si istoria Frantei dupa Razboi ar fi fost complet diferita", subliniaza istoricul francez Henry Rousso, in acest documentar.