Indicele saraciei a scazut in India cu peste sapte puncte procentuale in cinci ani, afectand mai putin de 30% din populatia de 1,2 miliarde de locuitori ai tarii in 2009-2010, potrivit statisticilor oficiale publicate luni de guvern si citate de AFP.

Statele din nord-estul Indiei sunt cele mai afectate de saracie.

Potrivit Comisiei pentru planificare, care a calculat acest indice folosind o noua metodologie bazata pe cheltuielile gospodariilor, 29,8% din populatie era considerata saraca in 2009-2010, fata de 37,2% in 2004-2005.

Chiar daca reducerea a fost sensibila in mediul rural, unde nivelul de saracie a scazut de la 42% la 34%, mai multe state izolate, rurale, au cunoscut o agravare a conditiilor de viata, cum este cazul in Assam, Meghalaya, Mizoram si Nagaland.

Cifrele privind nivelul de saracie servesc la calcularea ajutoarelor guvernamentale. Orice persoana care traieste sub acest prag primeste ajutoare alimentare si gaze naturale pentru gatit, prin intermediul magazinelor de stat.

In octombrie 2011, Comisia a declansat un scandal national anuntand ca persoanele care au un salariu zilnic de 25 de rupii (38 eurocenti) la tara si 32 rupii (48 eurocenti) la orase nu mai sunt sarace si deci nu mai beneficiaza de ajutoare sociale.

Aceasta propunere, aprobata de guvernul premierului Manmohan Singh, a starnit critici acerbe din partea economistilor, a socialistilor dar si in cadrul partidului aflat la putere, Partidul Congresului (centru-stanga), condus de Sonia Gandhi.

In timp ce clasa de mijloc continua sa creasca in a treia putere economica a Asiei, pe fondul unei cresteri economice apropiate de 8%, sute de milioane de oameni continua sa fie privati de hrana, electricitate si apa potabila.