NATO nu a anchetat in mod adecvat si nu a oferit despagubiri in cazul deceselor in randul civililor, provocate de raidurile sale aeriene in timpul operatiunilor din Libia, a precizat organizatia Amnesty International intr-un comunicat preluat de Reuters.

"Oficialii NATO au subliniat in mod repetat angajamentul lor de a proteja civili. Nu pot acum sa stearga cu buretele decesele sutelor de civili printr-un mesaj vag de regret, fara sa investigheze", se arata in comunicat.

Organizatia pentru drepturile omului citeaza 55 de cazuri de civili - intre care 16 copii si 14 femei - ucisi in lovituri aeriene la Tripoli, Zliten, Majer, Syrta si Brega, in cea mai mare parte in urma bombardarii locuintelor lor, fara ca vreun element sa indice un uz militar al respectivelor locuri, in momentul atacurilor.

Dupa mai multe luni de la incheierea operatiunilor NATO din Libia, nici Alianta Nord-Atlantica si nici noile autoritati libiene nu au luat contactul cu victimele, noteaza Amnesty International, in baza marturiilor culese in lunile ianuarie si februarie.

"Este foarte trist sa constatam ca, la peste patru luni de la sfarsitul campaniei militare, victimele si apropiatii persoanelor ucise in loviturile aeriene ale NATO inca nu stiu ce s-a intamplat si cine este responsabil", subliniaza Donatella Rovera, consilier special al AI.

NATO trebuie sa efectueze anchete pentru a stabili daca decesele civililor au rezultat din incalcarea dreptului international si sa-i aduca in fata justitiei pe cei responsabili, daca este cazul, insista organizatia in comunicatul sau.

Raidurile NATO lansate in martie 2011, in baza rezolutiei ONU menita sa-i protejeze pe civili de actiunile represive ale fortelor fostului lider libian Muammar Gaddafi, au jucat un rol-cheie in caderea regimului acestuia.

Ele au creat insa divizari in Consiliul de Securitate al ONU, in cadrul caruia tari ca Rusia, China, Africa de Sud si India au sustinut ca aceste lovituri aeriene reprezinta o depasire a mandatului acordat de rezolutie, in timp ce SUA, Marea Britanie, Franta si Germania au dat asigurari ca acestea sunt legale si duc la salvarea de vieti omenesti.