Politia rusa a retinut cateva zeci de persoane in timpul unui protest impotriva presedintelui Vladimir Putin organizat duminica la Moscova, titreaza Reuters. Manifestantii s-au adunat langa turnul de televiziune din capitala rusa pentru a denunta dominatia Kremlinului asupra mijloacelor mass-media. Acestia au asezat flori, pachete de biscuiti si dolari falsi in fata studioului NTV din complexul Ostankino. "Suntem aici pentru a plange moartea presei libere in Rusia", a declarat Tania Shahova, una dintre protestatare, dupa ce a asezat garoafe rosii pe treptele biroului NTV.

Intrarea in biroul NTVFoto: Agerpres/AP

Circa 500 de persoane au participat manifestatia neautorizata organizata in apropiere de turnul Ostankino, din zona de nord a Moscovei, pentru a denunta difuzarea de catre postul de televiziune pro-Kremlin NTV a unui documentar ce ii prezinta pe opozantii regimului drept tradatori pe motiv ca au primit bani pentru a protesta. "Ancheta" prezentata de postul controlat de gigantul Gazprom (detinut de stat) incerca sa demonstreze ca protestatarii anti-putere de la Moscova s-ar afla in serviciul Statelor Unite.

"Cele mai importante arme ale lui Putin sunt minciunile si propaganda, iar acestea sunt la fel de eficiente in al proteja precum batoanele politiei", a declarat fostul ministru rus Boris Nemtov, cu cateva minute inainte de a fi inconjurat de fortele de ordine si urcat intr-o duba a politiei.

Liderul Frontului de stanga Serghei Udatov a fost si el retinut la cateva minute dupa ce s-a alaturat demonstratiei.

Protestatar retinut de politie

Protestatar retinut de politie

Foto: Agerpres/AP

Numarul exact al persoanelor arestate este neclar. Potrivit agentiei de presa Interfax, citata de Reuters si de AFP, ar fi vorba de circa 100 de protestatari ridicati de politie. RIA Novosti sustine ca ar fi vorba de circa 20 de persoane.

Amintim ca peste 20 de manifestanti au fost retinuti, sambata, la Moscova, in momentul in care se pregateau sa participe la proteste neautorizate impotriva puterii, in centrul capitalei Rusiei. In jur de 200 de oameni s-au adunat in Piata Puskin din Moscova, cu intentia de a manifesta impotriva arestarii unor persoane pe care ei le considera detinuti politici.

Protestatarii au cerut, in special, eliberarea omului de afaceri Alexei Kozlov, condamnat saptamana aceasta la 5 ani de inchisoare pentru fraude. Opozitia sustine insa ca procesul acestuia ar fi fost unul politic.