Germania are un nou presedinte, in persoana lui Joachim Gauck. In varsta de 72 de ani, fostul preot din Rostock a primit majoritatea de voturi in Adunarea Federala, insa si 100 de abtineri neasteptate, din propriile randuri. Primele sale cuvinte de presedinte de stat au fost: "Ce zi frumoasa". Comunitatea internauta a rasuflat si ea usurata, ciripind "pe latineste", in spiritul fostei ocupatii a lui Gauck: Habemus praesidentem.

Joachim GauckFoto: Agerpres/AP

Gauck este al 11-lea presedinte de stat al Germaniei. El a mai candidat si acum doi ani pentru Presedintie, din partea social-democratilor, fiind invins de "favoritul" lui Merkel, Christian Wulff (CDU). Dupa nici doi ani in functie, Wulff a fost nevoit sa demisioneze, fiind cercetat de procuratura.

La alegerile din 18 martie, Gauck s-a prezentat ca si candidat comun al Uniunii crestin-democrate, al liberalilor, social-democratilor si Verzilor. Dupa cum se vede, niciunul dintre partidele de la putere si din opozitie nu si-a mai putut permite o "criza" de Presedinte.

Gauck a primit 991 de voturi, candidata partidului Stangii, Beate Klarsfeld, 126 de voturi, iar candidatul partidului de extrema dreapta NPD, Olaf Rose, trei dintre cele 1.228 voturi valide. Beate Klarsfeld (73 de ani) a fost o candidata-surpriza, adusa de la Paris, unde jurnalista si inca activa luptatoare antinazista locuia, in ultima vreme.

Joachim Gauck s-a nascut in 24 ianuarie la Rostock si locuieste in Berlin-Schoeneberg. E casatorit, insa traieste despartit de sotie si cei patru copii, in concubinaj saptamanal cu o ziarista de 52 de ani din Nürnberg. Gauck nu e afiliat niciunui partid prezent. Activist pentru drepturile omului in fosta RDG, el a fost timp de zece ani (1990-2000) sef al institutiei care administra si facilita accesul public la dosarele si restul de documente ale STASI, fosta Securitate redegista.