Fostul pastor originar din RDG Joachim Gauck a fost ales, duminica, presedinte al Germaniei. In varsta de 72 de ani, independent politic, Gauck a obtinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate in cadrul Adunarii Federale desemnate sa aleaga presedintele, o functie mai mult onorifica, relateaza Mediafax.

Joachim GauckFoto: Agerpres/AP

Joachim Gauck a candidat si in 2010. Gauck este un personaj foarte respectat datorita activitatii sale. Recunoscut pentru activitatea pentru apararea drepturilor si libertatilor personale in perioada de sfarsit a dictaturii comuniste est-germane, Gauck a prezidat timp de zece ani organismul desemnat sa gestioneze numeroase dosare ale STASI, politia politica a RDG, dupa caderea Zidului Berllinului.

Noul presedinte a fost desemnat de un corp electoral de 1.240 de persoane, format din 620 de deputati si un numar egal de reprezentanti ai landurilor. Adunarea Federala si-a inceput lucrarile la ora 12:00 (13:00 ora Romaniei). Scrutinul a avut loc la Reichstag, in sediile Bundestag (Camera Deputatilor), si a inceput in jurul orei 12:15.

Gauck a fost cotat cu sanse maxime de castig pentru ca toate partidele reprezentate in Bundestag, cu exceptia stangii radicale Die Linke, au convenit asupra numelui sau.

Stanga radicala si-a anuntat sustinerea fata de contacandidata lui gauck, Beate Klarsfeld, in varsta de 73 de ani, cunoscuta pentru lupta impotriva nazismului. Klarsfeld locuieste de multa vreme in Franta si va veni duminica in Germania, insotita in special de reprezentanti ai Asociatiei fiilor si fiicelor deportatilor evrei din Franta, pe care a infiintat-o impreuna cu sotul ei, Serge.

Scrutinul prezidential din martie a fost organizat in urma demisiei conservatorului Christian Wulff, , la 17 februarie 2011, in urma unui scandal de coruptie.

Potrvit reglementarilor, sunt prevazute maxim trei tururi de scrutin. Un candidat este ales atunci cand obtine majoritatea absoluta. Exceptie face cel de-al treilea tur de scrutin, unde este necesara doar majoritatea simpla. Mandatul prezidential in Germania este de cinci ani. Presedintele ocupa o functie in special onorifica, dar el poate fi o autoritate morala.