Cateva mii de persoane - aproximativ 4.000, potrivit organizatorilor - s-au reunit sambata in fata Casei Albe, pentru a cere Statelor Unite "sa opreasca masacrul din Siria". Manifestantii, apartinand in mare parte comunitatii siriene din Statele Unite, marcheaza in acest fel implinirea unui an de la inceputul revoltei reprimate sangeros de regimul presedintelui Bashar al-Assad, potrivit Mediafax. Pe tricourile lor se putea citi "Visez la o Sirie libera" sau "Nu ne mai este frica".

"Vrem ca lumea sa faca mai mult, nu poate sa stea fara sa faca ceva si sa se uite cum oamenii sunt masacrati", explica Basel al-Shaar, unul dintre organizatori din cadrul asociatiei Militanti pentru o Sirie libera, potrivit caruia "locul lui Bashar este la Haga", sediu Curtii Penale Internationale.

Arborand numeroase drapele siriene cu trei stele rosii si benzi verde, alba si neagra - adoptat in timpul independentei si recuperat ulterior de opozitie -, manifestantii au scandat "Bashar trebuie sa plece" si "SOS, SOS".

Locuind in Indianapolis (Indiana, nord), Shaker Rashid a declarat ca a venit cu familia si prietenii pentru a sustine "lupta pentru libertate si indepartarea dictaturii lui Assad".

Abu Ramy calca in picioare drapelele chinez si rus pentru a protesta fata de veto-ul acestor tari fata de rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU. Dupa ce se va intoarce in New Orleans (Louisiana, sud) unde locuieste, el promite sa "arda aceste drapele". Purtand un portret al presedintelui Barack Obama pe care scrie "Vietile sirienilor sunt in mainile dumneavoastra", el se declara nemultumit de administratia americana care, excluzand o interventie militara, "i-a dat unda verde lui Assad sa continue crimele".

Mazen Shoukfeh, din Detroit (Michigan, nord) este de aceeasi parere. Sustinand o banderola pe care se poate citi: "Washington, destul cu cuvintele, actioneaza, opriti masacrul din Siria", el il avertizeza pe presedintele Obama: "in aceasta tara oamenii voteaza si alegerile se apropie".