Vladislav Kovalev, unul dintre cei doi barbati condamnati la moarte pentru atacul cu bomba de la metroul din Minsk in 2011, soldat cu 15 victime, a fost executat sambata, in pofida protestelor grupurilor pentru apararea drepturilor omului, au anuntat sambata rudele condamnatului, informeaza AFP.

"Curtea Suprema a trimis o scrisoare in care ne anunta ca pedeapsa a fost executata", a declarat sora lui Kovalev, Tatiana, pentru organizatia Viasna. Pedeapsa cu moartea in Belarus se aplica prin impuscare.

Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a refuzat, miercuri, sa ii gratieze pe cei doi barbati, Dimitri Konovalov si Vladislav Kovalev. Barbatii, ambii in varsta de 25 de ani, au fost condamnati la moarte pe 30 noiembrie 2011 de Curtea Suprema din Belarus.

Konovalov a fost gasit vinovat de fabricarea bombei si amplasarea ei in statia de metrou din Minsk. Kovalev a fost gasit vinovat de complicitate.

Atacul cu bomba este cel mai grav astfel de eveniment cu care s-a confruntat fosta republica sovietica de la obtinerea independentei in 1991. Acesta a fost atribuit de regimul lui Lukasenko dusmanilor straini prezenti in interiorul tarii, relateaza agentia de presa citata.

Potrivit organizatiilor pentru drepturile omului, cei doi barbati si-au recunoscut vina imediat dupa atac insa nu au dat niciun motiv pentru faptele lor. In timpul procesului nu au putut fi aduse probe materiale pentru a consolida verdictul, sustin organizatiile.

Cei doi barbati au recunoscut ca sunt vinovati si de alte doua atentate cu exlozibil, la Minsk in 2008 si la Vitebsk (est) in 2005, care au provocat ranirea mai multor persoane si au fost atribuite unor grupari nationaliste.

Kovalev a retractat ulterior, spunand ca nu a recunoscut niciodata ci doar a fost de acord sa depuna marturie impotriva prietenului lui din copilarie, Konovalov, dupa ce i-a auzit tipetele in inchisoare, dintr-o celula alaturata, scrie Reuters. Dupa condamnare, Kovalev a cerut clementa presedintelul Lukasenko insa Konovalov nu a cerut niciodata sa fie gratiat.

Executia ar putea inrautati relatiile, deja deficitare, intre fosta republica sovietica si Uniunea Europeana, care si-a retras in ultima luna trimisii la Minsk in urma problemelor cauzate de sanctiunile impuse de UE, scrie Reuters.

Belarus este singura tara europeana care mai pastreaza pedeapsa cu moartea.

Amintim cao explozie puternica s-a produs pe 11 aprilie 2011, la orele dupa-amiezii, in metroul din Minsk, capitala statului Belarus. Potrivit agentiei oficiale BelTA, explozia a avut loc in statia de metrou Oktyabrskaya, una dintre cele mai aglomerate din oras, aflata la circa 100 de metri de palatul presedintelui Aleksandr Lukasenko. Explozia a avut loc in momentul in care pasagerii coborau dintr-o garnitura de metrou, bomba fiind amplasata sub o banca in statie.

Din cauza arestarilor rapide, a absentei motivelor si a lipsei de probe, a fost lansata ipoteza ca atacul a fost rezultatul unui complot orchestrat de regim pentru a justifica politicile de reprimare a opozitiei.

Citeste si: