Autoritatile mauritane l-au arestat pe seful Serviciului de Spionaj libian din timpul regimului lui Muammar Gaddafi, Abdullah al-Senussi. Fostul oficial libian a fost prins pe aeroportul din capitala mauritana Nouakchott, a anuntat sambata agentia oficiala de stiri AMI, citata de Reuters.

Potrivit agentiei mauritane, Abdullah al-Senussi, acuzat de Curtea Penala Internationala de crime impotriva umanitatii, a venit in Mauritania vineri seara, din Casablanca (Maroc). Fostul lider libian avea un pasaport fals de Mali.

Curtea din Haga a emis, in iunie 2011, mandate de arestare pe numele lui al-Senussi si pe numele fiului lui Gaddafi, Saif al-Islam, capturat in luna noiembrie, in desertul Sahara. Atat Saif al-Islam cat si al-Senussi au fost acuzati ca au contribuit indirect la crime si persecutii.

Mauritania nu a semnat Statutul de la Roma care reglementeaza Tribunalul de la Haga iar autoritatile mauritane nu au oferit informatii cu privire la ce intentioneaza sa faca cu al-Senussi.

Abdullah al-Senussi este suspectat ca, in 1996, a contribuit la moartea a mai mult de 1.200 de detinuti din inchisoarea Abu Salim, din Tripoli. Arestarea avocatului rudelor victimelor, in februarie 2011, a reprezentat factorul declansator al revoltelor din Libia.

Libia a confirmat arestarea fostului oficial libian si a trimis autoritatilor Mauritane o cerere de extradare. "Astazi procurorul general a trimis o cerere de extradare guvernului mauritan, prin intermediul Interpol, care a inmanat cererea autoritatilor mauritane", a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al guvernului libian, Nasser al-Manee.

"Ministerul libian de Externe a contactat Mauritania pentru a stabili procedura. Guvernul libian este pregatit sa il primeasca pe Abdullah al-Senussi [...] si sa ii acorde un proces echitabil in Libia", a adaugat reprezentantul autoritatilor libiene.

Arestarea fostului oficial libian a ridicat intrebari cu privire la locul unde acesta va fi judecat. Curtea Penala Internationala a solicitat Mauritaniei sa il trimita pe Abdullah al-Senussi la Haga in timp ce guvernul francez a cerut si el extradarea in Franta pe motiv ca fostul sej al Spionajului ar fi fost implicat in bombardarea unei aeronave de pasageri deasupra Nigeriei, atac in care si-au pierdut viata 54 de cetateni francezi.