Actorul american George Clooney a fost arestat vineri, la Washington, in timpul unei demonstratii in fata ambasadei Sudanului, scrie BBC News. Actorul a protestat in fata ambasadei Sudanului pentru a avertiza cu privire la criza umanitara din partea de sud a acestei tari.

George Clooney a fost arestat alaturi de tatal sau, Nick, pentru ca ar fi depasit intentionat o banda de protectie instalata de politia americana in fata ambasadei, iar acest fapt reprezinta o infractiune in legislatia americana. Actorul american a vizitat Sudanul de mai multe ori, fiind un activist pasionat. Atat Clooney cat si tatal sau au fost eliberati contra unei amenzi de 100 de dolari.

"Cea mai clara estimare arata ca zeci de mii de oameni vor muri de foame...aceasta nu este o foamete, aceasta este o tragedie provocata de om si de guvernul de la Khartoum, pentru a-i determina pe acesti oameni sa plece", a declarat George Clooney reporterilor.

Arestarea actorului american vine la doar o zi dupa ce acesta s-a intalnit cu presedintele Barack Obama la Casa Alba pentru a discuta situatia din Sudan. Clooney a solicitat guvernului sudanez sa permita imediat trimiterea de ajutoare umanitare in zona si sa opreasca uciderea civililor nevinovati.

Recent, actorul a calatorit in secret prin Muntii Nuba, situati in apropiere de granita Sudanului cu Sudanul de Sud, el fiind, se pare, martorul unui atac cu racheta alaturi de grupul din care facea parte.

ONU estimeaza ca aproximativ 300.000 de oameni au murit, iar 2,7 milioane de persoane au fost fortati sa paraseasca tara de la izbucnirea conflictului din Darfur in 2003.