​Turcia a declarat vineri ca ar putea stabili o "zona tampon" in interiorul Siriei, pentru a-i proteja pe refugiatii care fug din calea fortelor presedintelui Bashar Al-Assad, ceea ce ar putea mari sansele unei interventii straine in Siria, informeaza Reuters.

Odata cu intrarea Siriei in al doilea an de revolte, Kofi Annan, emisarul special al ONU si al Ligii Arabe in Siria, a cerut Consiliului de Securitate sa inceteze neintelegerile privind Siria si sa ajute la imbunatatirea procesului de pace, aflat in dificultate.

Violentele din Siria au continuat, dupa ce fortele siriene s-au luptat cu protestatarii in cel putin trei suburbii din capitala Damasc, potrivit informatiilor furnizate de activistii opozitiei. Au existat, de asemenea, confruntari si in alte orase, fiind raportate mai multe decese.

Refugiatii au traversat muntii pana in Turcia, trecand de fortele siriene si campurile minate, pentru a se refugia in taberele de pe teritoriul Turciei.

Kofi Annan intentioneaza sa trimita un grup de observatori internationali in Siria, in speranta ca prezenta lor ar putea pune capat violentelor, in ciuda reticentei diplomatilor occidentali.

Relatiile Turciei cu Siria, implicit cu Assad, s-au deteriorat semnificativ, fapt ce a determinat autoritatile de la Ankara sa ceara cetatenilor sai sa paraseasca Siria din cauza gradului ridicat de insecuritate. Premierul turc Tayyip Erdogan are in vedere infiintarea unei "zone tampon" de-alungul frontierei pentru a-si proteja refugiatii.

De alfel, Ankara se abtine de la orice interventie militara in Siria, temandu-se de un eventual razboi civil. Turcia a asigurat ca stabilirea unei "zone tampon" necesita acordul si suportul international, precum si o protectie armata, lucru care ar putea modifica profund dinamica revoltelor din Siria.

In momentul de fata, Turcia gazduieste 14.700 de refugiati sirieni, dupa ce 250 de persoane au traversat vineri granitele Siriei in Turcia. Alte aproximativ 1000 de persoane au ajuns joi, in Turcia, dupa ce au parasit provincia siriana Idlib.